Πολιτική

Κραυγή αγωνίας από ΟΗΕ για το προσφυγικό - Νέα ένταση στην Ειδομένη


Δεύτερη μέρα χάους στην Ειδομένη καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένοι

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την ώρα που στην Ειδομένη επικρατεί χάος και τους πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στο φράχτη με την ΠΓΔΜ και ζητούν να περάσουν. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο έκρηξης της βίας από τις ολοένα αυξανόμενες εντάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα τις ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό. Η ένωση τονίζει ότι η επίλυση του προσφυγικού στην Ευρώπη και η αποτροπή μιας νέας κρίσης στην Ελλάδα, προϋποθέτει ξεκάθαρες δράσεις, υποστηρίζοντας οτι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν το 2015 για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. 

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου, Μίνα Αντρέεβα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Χάος στην Ειδομένη
 
Δεύτερη μέρα χάους στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένοι. Οι μετανάστες είναι περισσότεροι από 7.000, ενώ ακινητοποιημένα μετά τα χθεσινά επεισόδια παραμένουν και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ. Το μεσημέρι της Τρίτης μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα, και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση. Χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ με ελικόπτερο ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.
 
Την ίδια ώρα, δραματική είναι και η κατάσταση και στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι αριθμοί προσφύγων. Περίπου 2.500 άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι επιβατικοί σταθμοί παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι και τα πλοία από τα νησιά, με μειωμένους ρυθμούς μεν, αλλά εξακολουθούν να φέρνουν μετανάστες, που άλλωστε φτάνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο κατά χιλιάδες. 
 
Στον Πειραιά βρίσκονταν το πρωί περίπου 1.300 άτομα, ενώ άλλοι 1050 έφτασαν το μεσημέρι: Το πλοίο «Διαγόρας» έφερε 430 πρόσφυγες από Ρόδο και Κω ενώ το Blue Star 2 φέρνει 620 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο. Νωρίτερα αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταύρου αλλά και του Ομίλου για την  UNESCO Πειραιώς και Νήσων άφησαν τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
 
Στην πλατεία Βικτωρίας, ο καταυλισμός μεγαλώνει διαρκώς και παρά την βοήθεια εθελοντών, αλλά και απλών πολιτών που προσφέρουν από το υστέρημά τους, οι άνθρωποι μένουν στο δρόμο, κοιμούνται πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου, με τα παιδιά τους αγκαλιά. Οι περισσότεροι εκεί είναι αφγανικής καταγωγής, γεγονός που σημαίνει πως έχουν ακόμα λιγότερες ελπίδες να περάσουν κάποτε από την «νόμιμη» οδό τα σύνορα, και περιμένουν εκεί ένα «θαύμα».
 
Σε πόλεις όλης της χώρας εδώ και δέκα ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή που μπορεί να τους υποδεχθεί: Στάδια, κλειστά γυμναστήρια και πρώην στρατόπεδα «επιστρατεύτηκαν» άρον άρον και χωρίς κανέναν σχεδιασμό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Στην Αττική η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ακόμα ένα κέντρο προσφύγων στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στα Άνω Λιόσια, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από την τοπική κοινωνία, καθώς δίπλα βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της περιοχής, όπου καθημερινά αθλούνται δεκάδες παιδιά. Αναλόγως και στο Ελληνικό, στο γήπεδο του Μπέιζμπολ που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί, στήνονται σκηνές με σκοπό να διοχετευθούν προς τα εκεί επιπλέον 1.000 άνθρωποι.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις