Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έχει οριστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης.
«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.
Ξεχωριστό ραντεβού με τον Τσίπρα ζητάει το μπλόκο της Νίκαιας
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν ομόφωνα, να ζητήσουν για την Τρίτη οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν χθες στην αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.
Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.
Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:
-κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,
-κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,
-αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
-αφορολόγητο πετρέλαιο,
-μείωση του αγροτικού ρεύματος,
-κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια
-καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων
-κατάργηση του φόρου στο κρασί και
-απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην σημερινη συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.
Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στην Κρήτη
«Επεκτείνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα» αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν: «Δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους, δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας, συνεχίζουμε ενωμένοι έως να δικαιωθούμε».
Το συντονιστικό όργανο του μπλόκου του Οροπεδίου επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με την κατάληψη του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Ηράκλειο, αποτελούν το μοναδικό μπλόκο στο νομό Λασιθίου και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Κρήτη.
Αφού κάνει αναφορές στις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες του μπλόκου το διάστημα αυτό, δηλώνει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα των αγροτών και των μπλόκων όλης της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία, όπως λένε, «θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στον Λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο».
Με την ίδια ανακοίνωση τους ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και να συζητηθεί σε νέα βάση με διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο. Ζητούν ακόμη να καταργηθεί η πρόταση του φορολογικού νομοσχεδίου και να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, ζητούν αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ αυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Εξάλλου ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Τέλος, ζητούν να γίνει «επιτέλους ο αναγκαίος προγραμματισμός και η δρομολόγηση για την επίλυση των έργων που απαιτούνται για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της περιοχής μας (αναδιάρθρωση αγροτικής γης, αρδευτικό, οδικό δίκτυο προσπέλασης της περιοχής), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υψηλό κόστος παραγωγής και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου».