Επιχειρήσεις

Λύση για Attica Bank με ΕΦΚΑ και ομόλογα αντί προνομιούχων


Το Ταμείο θα διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας. Ανοίγει πόρτα για στρατηγικούς επενδυτές

Γρίφος παραμένει το ιδιοκτησιακό μέλλον της Attica Bank, η οποία ελέγχεται τώρα μετοχικά από τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά οι κεφαλαιακές ανάγκες της οδηγούν σε λύσεις που θα αλλάξουν τις μετοχικές ισορροπίες. Ένα 24ωρο πριν από την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα ληφθούν –  μάλλον θα επικυρωθούν ειλημμένες – αποφάσεις, τίποτε δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό ως προς τις τελικές επιλογές κυβέρνησης-ΤτΕ και τη στάση των ευρωπαϊκών Θεσμών και του SSM που έχουν τον «τελευταίο λόγο». 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μετά από μαραθώνιες άτυπες διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις, επιλέγεται μια συνδυαστική-συμβιβαστική λύση, που διασφαλίζει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, δεν επιφέρει σημαντική ζημία στους μετόχους-ασφαλιστικούς φορείς και παράλληλα ανοίγει την πόρτα για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών.

Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 198 εκατ. ευρώ, στην οποία ο ΕΦΚΑ – που είναι ο βασικός μέτοχος με 50,6% - θα συμμετάσχει τελικά, χωρίς όμως να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του. Ετσι  θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, και θα αρκεσθεί στο πακέτο καταστατικής μειοψηφίας, διατηρώντας ποσοστό πάνω από 33,4%.

 Νέοι επενδυτές-μέτοχοι

Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο συμμετοχής διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ενδεχομένως και ενός ή δύο στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποτελέσουν «γέφυρα» για μελλοντική περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια, αγοράζοντας  «δικαιώματα» και μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν προτίθενται πάντως να αποκτήσουν ποσοστά άνω του 5% ή 10%.

 Εφεδρική λύση

Επειδή όμως είναι αμφίβολο εάν η ΑΜΚ των 198 εκατ. ευρώ θα μπορέσει να καλυφθεί – με μειωμένη μάλιστα συμμετοχή του ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ – η διοίκηση της Attica Bank φροντίζει να έχει έτοιμη εναλλακτική συμπληρωματική λύση: Στην αυριανή ΓΣ  θα εγκριθεί απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου, που θα αντικαταστήσει τις προνομιούχες μετοχές (συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ).

Ετσι, αν παραστεί ανάγκη, η τράπεζα θα μπορεί να κάνει χρήση της διάταξης που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι και να εξαγοράσει από το Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές της, δίνοντας ως αντάλλαγμα δικές της ομολογίες. Είναι η «συνταγή» που εφαρμόσθηκε ήδη από την Eurobank, προκειμένου να απαλλαγεί από τις προνομιούχες μετοχές χωρίς να χρειασθεί να εκταμιεύσει κεφάλαια.

Η λύση αυτή έχει όμως κόστος, καθώς η σχετική διάταξη προβλέπει ότι τα ομόλογα που θα δοθούν στο Δημόσιο θα έχουν ετήσια απόδοση (επιτόκιο) 6,35%.

Γι αυτό η Attica Bank θα την κρατήσει ως «εφεδρεία» και θα καταφύγει σ’ αυτή μόνον εάν η ΑΜΚ δεν καλυφθεί επαρκώς.

Τι θσ βάλουν τα Ταμεία

Ως προς το ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχουν ο ΕΦΚΑ, οι πληροφορίες  είναι συγκεχυμένες. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο ασφαλιστικός φορέας θα καλύψει τουλάχιστον το 30%, εισφέροντας περί τα 60 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συμμετοχή διασφαλίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα διατηρήσει  ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%).

Οι άλλοι δύο βασικοί μέτοχοι είναι το Ταμείο των εργαζομένων στην παλιά Ιονική Τράπεζα (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), που κατέχει 7,9% και το ΤΣΜΕΔΕ ως ξεχωριστός φορέας με 5,63%.

Το τελευταίο δίμηνο έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και τον SSM, προκειμένου να επιτραπεί να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ηθελαν «βελούδινη ιδιωτικοποίηση» σε βάρος των Ταμείων

Το κουαρτέτο των δανειστών και ο ESM πίεζαν για «βελούδινη ιδιωτικοποίηση» της τράπεζας, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο και δραστική μείωση της συμμετοχής  του ΕΦΚΑ. Ζητούσαν επίμονα να αποκλεισθεί εκ προοιμίου ο ασφαλιστικός φορέας και να αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε η πρώην «τράπεζα των μηχανικών» να περάσει ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτών.

Το θέμα δεν ήταν «ιδεολογικό» για  την κυβέρνηση – να μην ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα. Ηταν ζήτημα προστασίας των συμφερόντων των Ταμείων και των ασφαλισμένων τους.

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ έχει διαθέσει συνολικά περί τα 650 εκατ. ευρώ για να την στηρίξει την τράπεζα σε «χαλεπούς καιρούς». Αν τώρα ο ΕΦΚΑ αποκλειόταν από την ΑΜΚ, θα έμενε με ποσοστό συμμετοχής μόλις 10% - δύσκολα ρευστοποιήσιμο και μικρής αξίας - και θα περιοριζόταν σε ρόλο «κοιμώμενου μετόχου» μειοψηφίας.

Για τις μετοχές αυτές θα είχε μάλιστα μέσο κόστος κτήσης 8(!) ευρώ, ενώ  όποιοι μπουν τώρα στην ΑΜΚ θα τις πάρουν με 0,30 ευρώ.  Δεν θα υπήρχε λοιπόν περίπτωση να καλύψουν τα Ταμεία τη ζημιά τους ούτε… «στον αιώνα τον άπαντα».

Συμμετέχοντας τώρα στην ΑΜΚ, ο ΕΦΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ θα μειώσουν δραστικά το μέσο κόστος κτήσης, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας και θα μπορούν να ελπίζουν ότι θα πουλήσουν μελλοντικά τη συμμετοχή τους σε πολύ καλύτερες τιμές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις