Τράπεζες

Μεγαλύτερα κουρέματα στον Εξωδικαστικό με νέο αλγόριθμο


Τι αλλάζει με νέα ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή για τις ρυθμίσεις των δανείων

Αλλαγές στον αλγόριθμο, με τον οποίο υπολογίζονται οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για τις υποχρεώσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων έναντι των οφειλετών. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αρκετούς οφειλέτες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μια βασική αλλαγή που αναμένεται είναι η κατάργηση μιας ισχύουσας πρόνοιας του νόμου, η οποία εμποδίζει την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα σε σύγκριση με την αξία των ακινήτων τους.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν μπορούν να λαμβάνουν, στο πλαίσιο μιας ρύθμισης, συνολικό ποσό μικρότερο από την αξία των ακινήτων του οφειλέτη. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο αλγόριθμος που παράγει τις ρυθμίσεις, λαμβάνοντας κυρίως υπόψιν τα εισοδήματα, οδηγεί σε καταβολές που αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσό από την αξία του ακινήτου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η ρύθμιση. Πρακτικά, αυτή η ρύθμιση λειτουργεί σαν ένας «κόφτης» στο ποσοστό κουρέματος του χρέους.

Για να ξεπερασθεί αυτό το εμπόδιο, η νέα ρύθμιση θα αποσυνδέει το ποσό των καταβολών βάσει ρύθμισης από την εμπορική αξία του ακινήτου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ρυθμίσεις με μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε (μιλώντας στο «Βήμα») ότι «θα βελτιώσουμε τον αλγόριθμο (τον μαθηματικό τύπο δηλαδή) του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις δανείων που προτείνει να είναι ευνοϊκότερες για όλους τους δανειολήπτες».

Εξάλλου, η πιο ασθενής κατηγορία οφειλετών, που ορίζονται από τη νομοθεσία ως «ευάλωτοι», θα έχει ειδική μεταχείριση στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού, καθώς η νέα νομοθεσία θα ορίζει ότι ειδικά γι' αυτές τις αιτήσεις οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν θα μπορούν να απορρίπτουν τη ρύθμιση.

Βεβαίως, πρέπει να τονισθεί ότι στην κατηγορία των ευάλωτων εντάσσονται λίγοι δανειολήπτες, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και ταυτίζονται με αυτά του ν. 4472/17 για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης είναι πολύ χαμηλά.

Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επιπλέον, εφαρμόζεται περιουσιακό όριο αναφορικά με την κινητή περιουσία (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές).

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «σταθερή πολιτική μας είναι να καλύπτουμε τους πράγματι ευάλωτους χωρίς, όμως, να λαϊκίζουμε. Αλλά και χωρίς να δίνουμε τη δυνατότητα σε διάφορος πονηρούληδες να παριστάνουν τους ευάλωτους. Ειδικά για τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τις ρυθμίσεις που προτείνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις