Επί δεκαετίες - αν όχι από συστάσεως ελληνικού κράτους - οι Ελληνες αδιαφορούσαν για τη φοροδιαφυγή του διπλανού τους και δεν τους ενοχλούσε ή τουλάχιστον δεν αντιδρούσαν αν έβλεπαν ότι "κλέβει" το Δημόσιο. Τώρα αρχίζουν να γίνονται... "Γερμανοί": Ολο και πιο πολλοί κάθε χρόνο καταγγέλλουν στις φορολογικές αρχές συμπολίτες τους και επιχειρήσεις, εάν έχουν στοιχεία ή πληροφορίες ότι φοροδιαφεύγουν.
Ετσι οι μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες και όχι από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.
Καθίσταται λοιπόν προτεραιότητα για τις φορολογικές Αρχές η συγκέντρωση-επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, ελεγκτικές υπηρεσίες ή τρίτους,
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι καταγγελίες των πολιτών ανώνυμα ή επώνυμα, για υποθέσεις φοροδιαφυγής ή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία που είναι οργανωμένη για την υποδοχή των καταγγελιών είναι το ΣΔΟΕ, το οποίο δέχεται «καρφώματα» με έξι τρόπους.
Καθώς όμως, οι υποθέσεις που προκύπτουν μέσω καταγγελιών, αποδεικνύονται από τον φορολογικό έλεγχο μεγάλες και σε συνδυασμό με την εξάπλωση του «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα, σχεδιάζεται η βελτίωση της διαδικασίας υποβολής και αξιοποίησης των καταγγελιών.
Η υπόθεση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου, καθώς σε μηνιαία βάση εκατοντάδες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και της Αρχής για την Kαταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Η νέα πλατφόρμα των καταγγελιών
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνει η ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους και θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών οι οποίες μπορεί να είναι επώνυμες ή ανώνυμες.
Κατόπιν, οι καταγγελίες θα ελέγχονται, θα φιλτράρονται και θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες θα δίνεται άμεσα η εντολή ελέγχου.
Ειδικότερα, οι καταγγελίες αξιολογούνται άμεσα, εντός δέκα ημερών από την υποβολή τους και βαθμολογούνται, ανάλογα με το ενδιαφέρον, με κλίμακα από 0 έως και 3:
- Με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος,
- με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον,
- με 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και
- με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».
Μέσα από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system, οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο άμεσος έλεγχος.
Το περιεχόμενο των καταγγελιών είναι ευρύ και καλύπτει από κατάστημα ή ελεύθερο επαγγελματία που δεν κόβει αποδείξεις , μέχρι πληροφορίες για πιο σύνθετη φοροδιαφυγή ή και για μαύρο χρήμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτικές αρχές, θα αξιολογούν το περιεχόμενο των καταγγελιών, ενώ περισσότερες πιθανότητα για να ασχοληθούν με μια υπόθεση, θα είναι και η σχέση του καταγγέλλοντος με τον καταγγελλόμενο.
Παράδειγμα η καταγγελία πρώην συζύγου για φορολογικές παραβάσεις του ή της συζύγου ή για χρήματα και χρυσαφικά στις θυρίδες, τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και για πρώην λογιστές, ή για υπαλλήλους των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, που γνωρίζουν τα πράγματα από «μέσα».
Καταγγελίες στο ΣΔΟΕ με έξι τρόπους
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους έξι τρόπους:
- Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του Σ.Δ.Ο.Ε. (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401- 4ος όροφος)
- Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ)
- Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (kataggelies@sdoe.gr)
- Τηλεφωνικά στον τετραψήφιο «1517» από τις 8:00 – 15:00 καθημερινά και τις εργάσιμες μέρες.
- Στο τηλέφωνο 210-291.8447, ειδικά για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης
- Αποστολή της καταγγελίας μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο 210-3426760
Όλες οι καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες αξιολογούνται (με τα ίδια κριτήρια) από Αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου, να κριθεί η σπουδαιότητα τους και ο βαθμός προτεραιότητας για τη διερεύνηση τους.
Ο καταγγελλόμενος νομιμοποιείται, υπό προϋποθέσεις, να λαμβάνει γνώση της καταγγελίας, αλλά χωρίς τα στοιχεία του καταγγέλλοντος.
Καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό, φοροδιαφυγή κ.λπ. δέχονται επίσης η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η Οικονομική Αστυνομία.