Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο και ενισχύονται οι τιμές του.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς, χθες, το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν σήμερα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τους, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς του Κόλπου να κάνουν λόγο για ένα "προληπτικό μέτρο" που αποσκοπεί να σταθεροποιήσει τη αγορά. Ειδικότερα, θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφεραν οι τρεις χώρες του Κόλπου σε ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα αντίστοιχα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς" δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ, που κάνει λόγο για μια "περίοδο αβεβαιότητας" στην αγορά του μαύρου χρυσού. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων.

Νωρίτερα, ο αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια. Η κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Shell, TotalEnergies και Eni ενισχύθηκαν πάνω από 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου σε άνοδο 3,9%. Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ενέργεια κατέγραψαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, όπως της IAG, μητρική της British Airways και της χαμηλού κόστους εταιρίας Wizz Air. Τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε περαιτέρω μείωση τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, ενώ ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα. Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες. Το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες σήμαινε, ωστόσο, ότι οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 –όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο. Ο υποδείκτης διαμορφώθηκε στις 46,8 από τις 50,9 μονάδες.

H UBS θα περικόψει το εργατικό δυναμικό της κατά 20% έως 30% μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse, ανέφερε η SonntagsZeitung, την ώρα που Ελβετοί εισαγγελείς άρχισαν τη συλλογή στοιχείων για πιθανή ποινική έρευνα επί της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 457.72, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,309.55 μονάδες, με απώλειες 0.13%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,671.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.52%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,579.15 μονάδες, με πτώση 0.32%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,345.96 μονάδες, ενισχύθηκε 0.32%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,193 μονάδες, με κέρδη 0.29%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,160.06 μονάδες, χάνοντας 0.78%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα