Επιχειρήσεις

«Μισή» συμφωνία για διάσωση-εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Μετέωρη παραμένει η συμφωνία που επετεύχθη για τη διάσωση-εξυγίανση  των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος και ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η υλοποίηση και η ολοκλήρωση της εξαρτώνται πλέον από τη στάση του μεγαλομετόχου Γιάννη Ταβουλάρη, ο οποίος φέρεται να κατέχει 24,9% και δεν έχει προσυπογράψει μέχρι στιγμής τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών στον ελληνοαμερικανικό όμιλο Onex του Π. Ξενοκώστα, που προτίθεται να αναλάβει την “αναστήλωση “ των ναυπηγείων.

Ο υποψήφιος επενδυτής έχει θέσει όρο ότι θα αποκτήσει τουλάχιστον το 51% της εταιρείας “Νεώριον Συμμετοχών” στην οποία ανήκουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Για να να συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό είναι απαραίτητο να μεταβιβασθούν και  οι μετοχές που κατέχει ο Γιάννης Ταβουλάρης – ο οποίος όμως μέχρι πρόσφατα άφηνε να διαρρέει ότι τις έχει ήδη μεταβιβάσει σε άγνωστο επενδυτή.

Ο πατέρας του Νίκος Ταβουλάρης υπέγραψε χθες συμφωνητικό για τη μεταβίβαση του ποσοστού του (20,8%) έναντι συμβολικού τιμήματος ενός (1) ευρώ, υπό την αίρεση ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Ανάλογο συμφωνητικό υπέγραψε και εκπρόσωπος της οικογένειας Στεφάνου, που είναι ο τρίτος βασικός μέτοχος, με ποσοστό της τάξης του 8%.

Επισημαίνεται ότι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας “Νεώριον Συμμετοχών” τον περασμένο Μάρτιο, μέτοχοι εκπροσωπούντες το 57,5% είχαν δεσμευθεί ότι θα παραχωρήσουν τις μετοχές τους για να προχωρήσει η εξυγίανση.

Με μεσολάβηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση θα καταβληθούν τώρα προσπάθειες να πεισθούν ο Γιάννης Ταβουλάρης και άλλοι μικρότεροι μέτοχοι να μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους στην Onex.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Onex  κινείται συντονισμένα με αμερικανικούς κρατικούς φορείς, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία στον ναυπηγικό-ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα στην Ελλάδα.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνος θεωρούνται επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, διότι μεγάλο μέρος των εργασιών τους αφορά αμυντικές προμήθειες και εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης