Ενέργεια

Μνημόνιο ΔΕΣΦΑ με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία


Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπεγράφη σήμερα μεταξύ των εταιρειών ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα), Βulgartransgaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Βουλγαρία) και Gastrade (Ελλάδα) με σκοπό την αμοιβαία συνεργασία τους για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, που θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από Βορρά προς Νότο και από Νότο προς Βορρά.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 22ου World LNG Summit που διοργανώνεται στην Αθήνα από τον ΔΕΣΦΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022.

Με την υπογραφή του Μνημονίου, οι εταιρείες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους - τόσο από κοινού όσο και μεμονωμένα - για την ανάπτυξη των αναγκαίων έργων για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου. Το μνημόνιο θα ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος. Σημειώνεται ότι η συμφωνία βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας/Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου στη συνεδρίαση της CESEC που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Το πλαίσιο συνεργασίας που ορίζεται από το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι εταιρείες συμφώνησαν ότι το εν λόγω Μνημόνιο θα αποτελέσει τη βάση εντατικής συνεργασίας στο μέλλον, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις χώρες διέλευσης και στην αγορά της ΕΕ από την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, προς τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και αντίστροφα.

Οι εταιρείες, επιπλέον, συμφώνησαν να καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για την επίτευξη μιας μη αποκλειστικής μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη των συστημάτων φυσικού αερίου των τεσσάρων χωρών και να ξεκινήσουν συζήτηση σχετικά με τις ρυθμιστικές και οικονομικές πτυχές για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου. Τέλος, οι εταιρείες συμφώνησαν να αναζητήσουν, όπου κρίνεται σκόπιμο και σχετικό, τη διευκόλυνση και την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα