Κέρδη 1,89% κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που το διαφοροποίησε από την εικόνα των ευρωπαϊκών όπου ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσν μικρή πτώση κατά το κλείσιμο του ΧΑ. Η άνοδος της ελληνικής αγοράς οφείλεται εν μέρει στα αναθεωρημένα στοιχεία για την ελληνική ανάπτυξη το 2015 – που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μικρότερες πιέσεις από τους δανειστές – και εν μέρει στην αντίληψη που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μείωση 0,6%. Το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση 0,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014, έναντι μείωσης 2% που είχε υπολογιστεί αρχικά. Τα νέα στοιχεία περιορίζουν την ανάγκη για πιθανές τροποποιήσεις στις δημοσιονομικές προβλέψεις.
Καθοριστική αναμένεται για το ΧΑ η εξέλιξη σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει κάποιες επιτυχίες συνδέοντας τα δημοσιονομικά θέματα με το προσφυγικό ενώ έχει επιπλέον και την βοήθεια των ΗΠΑ που πιέζουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ μπορεί να παραμεριστεί προσωρινά. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι δεν είναι ορθή η στάση του ΔΝΤ σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης. Επίσης ο Σόιμπλε ανέφερε στους στους G20 ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Κομισιόν κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2016 που αντιστοιχούν στο 1,1% του ΑΕΠ.
Οι επόμενες μέρες θα έχουν πολλές ειδήσεις που θα επηρεάσουν την αγορά. Αύριο Τρίτη αναμένεται το rebalancing του ελληνικού ETF GREK το οποίο θα συσχετίζεται όχι με τον FTSE όπως ίσχυε έως τώρα αλλά με τον MSCI κάτι που μπορεί να φέρει εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο 60-70 εκατ. Στις 7 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται να προωθηθεί η ελληνική αξιολόγηση. Στις 11 Μαρτίου ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός απογοητεύει κάτι που σημαίνει περισσότερη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 0,3% που είχαν καταγράψει τον Ιανουάριο. Τις προσεχείς ημέρες οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν μπαράζ επικοινωνιών προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πακέτο λύσεων για την αντιμετώπιση του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού και στις 10 Μαρτίου συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων από -0,30% σε -0,40%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 516,7 μονάδες. Κέρδη 2,7% για τον FTSE 25. Ο τραπεζικός δείκτης στις 34,2 μονάδες είχε κέρδη 10,3%. Στα 93,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, ήταν υψηλότερη από τις προηγούμενες μέρες.
Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης