Χρηστικά

Νέο TAX-GATE ταλανίζει την ΑΑΔΕ: ...Ξέχασαν να ελέγξουν χιλιάδες ΑΕ!


Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναζητεί τους υπεύθυνους που άφησαν ανέλεγκτες υποθέσεις του 2012 και 2013, αφού αμέλησαν να εκδώσουν εμπρόθεσμα εντολές ελέγχου

Νέα «εσωτερική υπόθεση» ταλανίζει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς διαπιστώθηκε ότι λόγω «παράλειψης» ακυρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος χιλιάδων Ανωνύμων Εταιρειών, για τις χρήσεις 2012 και 2013.

Ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει διατάξει έρευνα, για τον εντοπισμό και τον καταλογισμό των ευθυνών στα υψηλόβαθμο στελέχη της υπηρεσίας που αμέλησαν τη διεξαγωγή των ελέγχων, η οποία πρέπει να σημειωθεί συνέβη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Πιτσιλής.

Πάντως, η υπόθεση έρχεται μετά τα βαθιά «κουρέματα» των προστίμων σε μεγαλοεπιχειρηματίες από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), για τα οποία έχει επιληφθεί ο οικονομικός εισαγγελέας, που διερευνά ήδη την υπόθεση.

Αναλυτικότερα η υπόθεση έχει ως εξής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις υποθέσεις των Α.Ε. για τις οποίες είχε εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό από ιδιώτες ελεγκτές ή ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία ελέγχεται ένα δείγμα υποθέσεων, που ανέρχεται τουλάχιστον στο 9%. Όμως, η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την πραγματοποίηση των ελέγχων είναι 18 μήνες από το ,κλείσιμο της χρήσης για την οποία εκδόθηκε φορολογικό πιστοποιητικό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η προθεσμία εξέπνευσε, χωρίς να εκδοθεί η απόφαση και οι εντολές ελέγχου.

Στη διάρκεια του 2017, εκδόθηκε εντολή ελέγχου σε Ανώνυμη Εταιρεία για τις χρήσεις 2016 και προηγουμένων ετών, μέχρι το 2011. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει έλεγχος στις χρήσεις 2012 και 2013 για τις οποίες είχε λάβει φορολογικό πιστοποιητικό από ιδιώτες ελεγκτές, καθότι πέρασε η προθεσμία του 18μήνου.

Η ΔΕΔ, με βάση τη νομοθεσία και το χρονικό όριο της έκδοσης εντολής ελέγχου που είναι  το 18μηνο, τη δικαίωσε.

Όπως αναφέρει η ΔΕΔ, οι έλεγχοι αυτοί, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της υπ. αρ. (ΠΟΛ. 1159/22-7-2011)  υπουργικής απόφασης, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός 18μήνου από την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών πιστοποιητικών στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Για τη χρήση του 2012, το 18μηνο εντός του οποίου έπρεπε να είχαν διενεργηθεί οι έλεγχοι αυτοί έληξε στο τέλος του 2014 χωρίς να γίνει τίποτε. Για τη χρήση του 2013 το 18μηνο έληξε στο τέλος του 2015, επίσης χωρίς να γίνει τίποτε.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην ηγεσία της ΑΑΔΕ, καθώς θεωρούνται παραγεγραμμένες οι υποθέσεις των Α.Ε. που έχουν λάβει φορολογικό πιστοποιητικό και ακόμη και εάν έχουν υποπέσει σε φορολογικά αδικήματα, δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν!

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται οι ευθύνες για την ολιγωρία των υπεύθυνων στελεχών  για την απραξία που καταγράφηκε στα έτη 2014 και 2015 και η οποία έγινε ευρέως αντιληπτή, με την απόφαση της Δ.Ε.Δ.

Ποιές εταιρείες αφορά το φορολογικό πιστοποιητικό

Το φορολογικό πιστοποιητικό αφορά Α.Ε. και Ε.Π.Ε. που οι ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές / Ελεγκτικά Γραφεία και «κλείνουν» ισολογισμό με ημερομηνία 30/06/2011 και μετά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 και Ν.3190/1955, οι ΑΕ και Ε.Π.Ε. ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές όταν σε δυο συνεχόμενες χρήσεις υπερβαίνουν τα δυο (2) από τα τρία (3) παρακάτω κριτήρια: 

• Σύνολο Ενεργητικού > €2,5 εκ., 

• Καθαρός Κύκλος Εργασιών > €5 εκ.

• Μέσος Όρος Προσωπικού > 50 άτομα

Επίσης ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές οι εταιρείες που συντάσσουν, είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και ετήσιες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις με βάση τα ΔΠΧΠ. Επιπλέον, υπό προϋποθέσεις, ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιρειών. Δεδομένου ότι στην Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρεται ρητά ποιες εταιρείες θεωρείται ότι ελέγχονται υποχρεωτικά από Νόμιμους Ελεγκτές για σκοπούς έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού, αναμένεται σχετική διευκρίνιση.

Πότε ελέγχονται

Σε περίπτωση που η Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης του Νόμιμου Ελεγκτή καταλήγει σε συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη, τότε η Εταιρεία δεν υπόκειται σε έλεγχο από τις φορολογικές αρχές, εκτός εάν περιληφθεί στο δείγμα των υποθέσεων που θα επανελεγχθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις