Οικονομία

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα τρόφιμα ακριβαίνουν!


Επεσε στο 5,4% στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο - Εστία ανησυχίας η συνεχής άνοδος του δομικού πληθωρισμού

Tο μοτίβο που έχει εδραιωθεί τους προηγουμένους μήνες με υποχώρηση του πληθωρισμού, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των ενεργειακών τιμών, και αύξηση του δείκτη τροφίμων, συνεχίστηκε τον Μάρτιο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα.

Εστία κινδύνου και ανησυχίας, κυρίως για τις κεντρικές τράπεζες και δη για την ΕΚΤ που έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναχαίτιση του πληθωρισμού, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού (δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα) στην Ευρωζώνη.  

Για πρώτη φορά μετά από μήνες ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, πραγματοποίησε ηχηρή βουτιά, καθώς από το 8,5% του Φεβρουαρίου υποχώρησε στο 6,9%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι του 6,5% τον Φεβρουάριο. Βασικός παράγοντας για την αποκλιμάκωση αποτέλεσε η συνεχιζόμενη πτώση των ενεργειακών τιμών, κυρίως αυτών του φυσικού αερίου, που έφτασε ακόμη και κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά -0,9%, από άνοδο κατά 13,7% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι τιμές των τροφίμων, μαζί μ’ αυτές του αλκοόλ και του καπνού, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο). Ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο) και οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο).

Ασυγκράτητος ο δομικός πληθωρισμός

Σημείο αναφοράς των στοιχείων που ανακοίνωσε η Eurostat αποτελεί η νέα άνοδος του ετήσιου δομικού πληθωρισμού,  ο οποίος αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα από το 5,6% του Φεβρουαρίου κινήθηκε με ρυθμό 5,7% τον Μάρτιο, γεγονός που προφανώς εντείνει τον προβληματισμό κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμφίβολα θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις επικείμενες αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνιαίο επίπεδο, ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού τον Μάρτιο, ήταν της τάξης του 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με το 0,8% που είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι τα τελικά στοιχεία από ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις 10 Απριλίου. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα