Οι εισαγγελικές αρχές δεν γνώριζαν ότι θα φύγει στο εξωτερικό, οικογενειακώς και με την οικοσκευή του ο τέως προστατευόμενος μάρτυρας για το σκάνδαλο Novartis με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και κατά κόσμον, καθηγητής Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης.
Αυτό τόνιζαν αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγές του Εφετείου και του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι πολύ, δε περισσότερο, ο μάρτυρας και μετέπειτα κατηγορούμενος, δεν… αποχαιρέτισε, πριν τη μετακόμιση, την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Τουλουπάκη και τον υπεύθυνο αρχής προστασίας μαρτύρων της ΓΑΔΑ, όπως ισχυρίστηκε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι είχε ενημερώσει τις ανακριτικές αρχές πως θα εγκατασταθεί στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας όμως πως θα επιστρέψει όποτε του ζητηθεί, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως οι εισαγγελείς φρόντιζαν την διαδικασία για να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Ισπανία.
«Την Παρασκευή πριν ταξιδέψω ανταλλάξαμε ευχές με την κ. Τουλουπάκη (σ.σ εισαγγελέας Διαφθοράς), συνεργάτη της και τον υπεύθυνο αρχής προστασίας μαρτύρων μέσα στη ΓΑΔΑ! Είχα δηλώσει κατηγορηματικά ότι εφόσον μου ζητηθεί να γυρίσω θα γυρνούσα άμεσα. Ξέρουν οι αρχές ότι εργάζομαι στην Ισπανία, ήξεραν ότι η οικοσυσκευή μου θα πάει στην Ισπανία, και είχα οδηγίες για να εμπλακώ στο πρόγραμμα προστασίας της Ισπανίας», υποστήριξε ο κ. Μανιαδάκης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς, ώστε να δουν πως θα χειριστούν την υπόθεση.
Τελικά αποφασίστηκε να επισπευστεί η ειλημμένη απόφαση για την ακύρωση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα και η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, για παθητική δωροδοκία, αδίκημα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό και να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, με την κατάσχεση του διαβατηρίου του.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση.
Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.
Φαίνεται επίσης να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Θέμιδος Μέλαθρον, μάλιστα, αναφέρουν πως ο μάρτυρας Αναστασίου, παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.
Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, για το εν λόγω ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Έτσι, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου, Νίκος Μανιαδάκης, υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου με το φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.
Παραπληροφορημένο το FBI
Σε άλλη συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", ο κ. Μανιαδάκης, αφού επιβεβαίωσε ότι έχει καταθέσει και στο FBI, υποστήριξε ότι οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες και πως τον «ενέπλεξαν» γιατί αρνήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ.
«Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές», αναφέρει και σε άλλο σημείο προσθέτει ότι: «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».
Η όλη εξέλιξη με τον «Γιάννη Αναστασίου» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπιση του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου και κάποιους να υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».