Πάνω από 90 άτομα έστειλε στον εισαγγελέα για «μαύρο χρήμα» η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ για 183 άτομα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία από τον εξωτερικό, στη διάρκεια του 10μήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά το κυνηγητό και τις διασταυρώσεις των στοιχείων, το «μαύρο χρήμα» εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να κρύβεται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εναντίον τους, περί εμπλοκής τους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή για εισοδήματα τα οποία δεν προκύπτουν από νόμιμες πηγές και φυσικά δεν έχουν φορολογηθεί.
Τον μήνα Οκτώβριο παραπέμφθηκαν στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, 7 υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα» και θα ακολουθήσει η διαδικασία της άσκησης των ποινικών διώξεων.
Επίσης, για 23 άτομα ζητήθηκαν από την Αρχή, πρόσθετες πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις από άλλες χώρες.
Συνολικά, από τις αρχές του 2018 μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως μετονομάστηκε με τον ν. 4557/2018, εντόπισε και δέσμευσε «μαύρο χρήμα» ύψους 163,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δεσμεύτηκε από 92 υποθέσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές, για την άσκηση ποινικών διώξεων.
Συγχρόνως η Αρχή ζήτησε από ξένες τράπεζες στοιχεία για καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία 183 προσώπων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν αδήλωτα εισοδήματα ή ότι διακίνησαν κεφάλαια προερχόμενα από μίζες, λαθρεμπόριο, τράφικινγκ, ναρκωτικά κλπ.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια Υπόθεση.
Μεταξύ αυτών των προσώπων αυτών, βρίσκονται και εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων όπως της Novartis. Σημειώνεται ότι η κατηγορία για ξέπλυμα και διακίνηση «μαύρου χρήματος» δεν παραγράφεται ούτε για τα πολιτικά πρόσωπα, σε αντίθεση με άλλα αδικήματα που υπόκεινται στην παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η λίστα των υποθέσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Σin, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2018, επιλήφθηκε των ακόλουθων υποθέσεων:
- Tον Ιανουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 14 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 7 υποθέσεις.
- Τον Φεβρουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 3 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 9 υποθέσεις.
- Τον Μάρτιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 17 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για την λήψη πρόσθετων στοιχείων από το εξωτερικό για 37 υποθέσεις.
- Τον Απρίλιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε η λήψη στοιχείων από το εξωτερικό για 8 υποθέσεις.
- Τον Μάιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 10 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 25 υποθέσεις.
- Τον Ιούνιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 υποθέσεις, ενώ δεσμεύτηκε ποσό ύψους 12,7 εκατ. ευρώ και ζητήθηκαν στοιχεία από το εξωτερικό για 19 πρόσωπα.
- Τον Ιούλιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 ακόμη υποθέσεις, ενώ δεσμεύτηκαν 25,99 εκατ. ευρώ και ζητήθηκαν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς από το εξωτερικό, για ακόμη 19 άτομα.
- Τον Αύγουστο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές 6 υποθέσεις, δεσμεύτηκε ποσό ύψους 16,6 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς από το εξωτερικό, για 20 άτομα.
- Τον μήνα Σεπτέμβριο παραπέμφθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς 2 υποθέσεις, δεσμεύτηκε συνολικό ποσό ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για 16 άτομα.
- Τον Οκτώβριο, παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές 7 υποθέσεις, δεσμεύτηκε ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς από το εξωτερικό, για 23 άτομα.