Οικονομία

Πάνω από το 7% ο πληθωρισμός, θα ξεπεράσει το 8%! (η λίστα των ανατιμήσεων)


Αυξημένη 78,5% η τιμή του φυσικού αερίου, κατά 71,4% ανατιμήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 41,5% το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 23,2% τα υγρά καύσιμα, κατά 16,8% τα λάδια, 15,2% τα λαχανικά, 15,2% τα κρέατα

Αβάσταχτες αυξήσεις τιμών για τα νοικοκυριά  σε καύσιμα και τρόφιμα καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με τον πληθωρισμός του Φεβρουαρίου να εκτινάσσεται στο 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το νέο κύμα ανατιμήσεων που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε καύσιμα αλλά και σε σιτηρά, οδηγούν τον πληθωρισμό του Μαρτίου σε επίπεδα άνω του 8%.

Την ίδια ώρα, που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από τα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων, η κυβέρνηση μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις, υπόσχεται οικονομική στήριξη, αλλά ο προϋπολογισμός δεν διαθέτει πόρους.

Όπως δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, περιμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να αποφασίσει νέα μέτρα στήριξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε με την έκδοση ευρωομολόγου, είτε με την ενίσχυση των κρατών – μελών με άλλο τρόπο.

Η λίστα των ανατιμήσεων

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αυξήθηκε επιπλέον σε σχέση με τον Ιανουάριο κατά 1,1%, για να διαμορφωθεί στο 7,2% που αποτελεί ρεκόρ από τη δεκαετία του 1990! Συγκεκριμένα είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1996, όταν ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 7,3%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η  αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις τιμών στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: 

  • 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά. 
  • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. 
  • 12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

anatimhseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα