Στα 32,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ τη πρώτο εξάμηνο του 2023, μειωμένες κατά 4% έναντι 33,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 18% κατά την τρέχουσα περίοδο σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 22,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 24% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 21% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 39% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.
Τα επώνυμα προϊόντα παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη κατά 51% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική πτώση της αγοράς του αντισηπτικού στο οργανωμένο λιανεμπόριο (-56% για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό). Εξαιρώντας το αντισηπτικό, η ανάπτυξη της κατηγορίας των επώνυμων προϊόντων ανέρχεται σε 76% και οφείλεται κατά το ήμισυ περίπου στη θετική συνεισφορά από την εξαγορά της σαπωνοποιίας ΑΡΚΑΔΙ, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από οργανική ανάπτυξη των προϊόντων ευρείας διανομής της Παπουτσάνης.
Τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παράλληλα έχουν υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό με πολύ καλές προοπτικές.
Οι πωλήσεις των ξενοδοχειακών προϊόντων αναπτύχθηκαν κατά 1% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις πρώτου εξαμήνου του 2022, με τις εγχώριες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας μέρος της υποχώρησης των πωλήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες έρχονται να συγκριθούν με ένα πολύ υψηλό πρώτο εξάμηνο του 2022 λόγω του ανοίγματος των επαγγελματικών ταξιδίων και της τουριστικής αγοράς, έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.
Οι πωλήσεις των προϊόντων τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα): περιορίστηκαν κατά 15%, τάση που οδηγείται από τις πωλήσεις εξωτερικού. Στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στην Ευρώπη, οι τιμές πώλησης των προϊόντων δείχνουν τάση σταθεροποίησης, σε υψηλά όμως επίπεδα τιμών, γεγονός που έχει οδηγήσει τις πολυεθνικές εταιρείες αλλά και τους λοιπούς πελάτες να επανακαθορίσουν τη στρατηγική και το προϊοντικό τους Portfolio, προχωρώντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κατάργηση πωλούμενων κωδικών. Βραχυπρόθεσμα αυτές οι κινήσεις αποτυπώνουν μείωση της ζήτησης.
Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για νέες συνεργασίες, ενέργειες που εφόσον ολοκληρωθούν θετικά, θα ενισχύσουν σημαντικά την κατηγορία. Αντίστοιχα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης με ενδεχόμενες νέες συνεργασίες.
Στις βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μείωση κατά 27%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μη πώληση των βασικών (commodity) σαπωνομαζών που παράγονται στην ΝΑ Ασία. Κατά το 2022, η Παπουτσάνης, αξιοποιώντας το αυξημένο μεταφορικό κόστος και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις από Ασία, εξυπηρέτησε ένα μέρος των συνολικών αναγκών της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής σε αντίστοιχες σαπωνόμαζες. Οι τιμές στα μεταφορικά κόστη και οι χρόνοι παράδοσης από Ασία έχουν πλέον εξομαλυνθεί, ωστόσο η συγκεκριμένη κάλυψη αναγκών «άφησε» στην Παπουτσάνης συνεργασίες με δυναμική που θα ενισχύσουν την κατηγορία.