Σε ένα τεράστιο πάρτι ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχει εξελιχθεί η αγορά ακινήτων μέσω της «Χρυσής Βίζας», καθώς υπάρχουν συμβόλαια τα οποία φέρονται να πληρώθηκαν από ξένους, οι οποίοι ήταν «μπροστινοί» Ελλήνων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ενδεχομένως με καθυστέρηση) ερευνά ήδη 250 περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, ο εισαγγελέας ζήτησε στοιχεία για όλα τις μεταβιβάσεις ακινήτων που διεκπεραιώθηκαν μέσω των εταιρειών του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo, Ευγ. Παπαευαγγέλου, ενώ η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ερευνά όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αναδρομικά από το 2015! Στα στοιχεία που θα προσκομίσουν θα αναφέρουν τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων και μεσιτών.
Την ίδια ώρα οι συμβολαιογράφοι παραδέχονται, σε έρευνα του υπουργείου Οικονομικών, ότι, το 88% των μεταβιβάσεων ακινήτων, που διεκπεραιώνουν γίνεται με μετρητά(!), τόσο σήμερα, όσο και όταν τα capital controls ήταν αυστηρότερα.
Αναλυτικότερα, αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στους Financial Times, κάνει λόγο για περισσότερες από 250 συναλλαγές ακινήτων από Κινέζους μέσω πιστωτικών καρτών, που «πιθανόν να παραβαίνουν το κινεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την κίνηση κεφαλαίου και την ελληνική νομοθεσία για την έκδοση χρυσής βίζας». Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «η έρευνα θα δείξει κατά πόσο έλαβαν χώρα παράνομες ενέργειες».
Πάντως πρέπει να διευκρινιστεί το πόσο έγκαιρα έδρασε η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή δεδομένου ότι οι φερόμενες ως παράνομες συναλλαγές, διεκπεραιώθηκαν μέσω τραπεζών που εποπτεύει.
Επικαλούμενη αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αγορές πιστωτικής κάρτας έγιναν μέσω δύο ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής και της Eurobank. Οι συναλλαγές οργανώθηκαν από την Destiny Investment Gropu, που πάντως επιμένει ότι ήταν νόμιμες.
Οι εισαγγελείς
Παράλληλα, οι Εισαγγελείς, πέρα από τη δέσμευση των λογαριασμών του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo, Ευγ. Παπαευαγγέλου, με αφορμή την πώληση ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές μέσω εταιρειών του, προβαίνουνς ε εξονυχιστική έρευνα.
Συγκεκριμένα καλούν τις τράπεζες, μέσω των οποίων διεκπεραιώθηκαν οι αγορές ακινήτων, να δώσουν στις αρχές πλήρη φάκελο των δραστηριοτήτων Παπαευαγγέλου, με όλες τις κινήσεις συναλλαγών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοίξουν για έλεγχο αλλά κυρίως όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι τράπεζες.
Ακόμη, στο στόχαστρο των Εισαγγελέων μπαίνουν και οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι συνυπέγραψαν τα συμβόλαια μεταβίβασης των ακινήτων.
Όλοι οι προαναφερόμενοι θα ελεγχθούν με βάση τον νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με βάση τις διατάξεις για τη «δέουσα επιμέλεια» που πρέπει να δείχνουν όταν υπάρχουν ύποπτες συναλλαγές. Και οι ποινές που προβλέπονται είναι αυστηρότατες φτάνοντας σε φυλάκιση έως 2 ετών και πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο και οι συμβολαιογράφοι
Στο μικροσκόπιο της Αρχής για την καταπολέμηση της διακίνησης του «μαύρου χρήματος», έχουν τεθεί και οι συμβολαιογράφοι, για τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από αλλοδαπούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι ο έλεγχος της διακίνησης «μαύρου» χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων, οι οποίες είτε πραγματοποιούνται ελεύθερα είτε μέσω του προγράμματος Golden Visa.
Ειδικότερα με έγγραφο της Αρχής, που είχε αποκαλύψει το Σin καλούνται οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας, να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων με συμβαλλομένους αλλοδαπούς, εφόσον έχουν συντάξει τέτοια, από 1.1.2015 και μετά. Επίσης υποχρεούνται στο εξής να αποστέλλουν τα ίδια στοιχεία κάθε μήνα, εφόσον έχουν μεσολαβήσει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, σε αλλοδαπούς πολίτες.
Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να συντάξουν άμεσα κατάλογο των σχετικών συμβολαίων, αναφέροντας τον αριθμό και την ημερομηνία κάθε συμβολαίου, τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων και μεσιτών που ενεπλάκησαν στη σύμβαση, καθώς και την αξία του πωληθέντος ακινήτου, και να τον αποστείλουν στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, για τη δημιουργία σχετικού καταλόγου, ο οποίος θα αποσταλεί στην Αρχή.
Το έγγραφο
Το έγγραφο που εστάλη στις 8 Μαρτίου στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους αναφέρει:
«Σε εφαρμογή του υπ’ αριθμόν πρωτ. 442/23-1-2018 εγγράφου της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρ. 7 Ν. 3691/2008), το οποίο απεστάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και κοινοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους με την υπ’ αριθμόν 6/2018 εγκύκλιο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και σε συνδυασμό με την υπ΄ αρ. πρωτ. 76/8.3.2018 ανακοίνωση ομοίως της Συντονιστικής, καλούνται όλοι οι συμβολαιογράφοι να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων με συμβαλλομένους αλλοδαπούς, εφόσον έχουν συντάξει τέτοια, από 1.1.2015 και μετά, υποχρέωση η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Ειδικότερα, πρέπει να συντάξουν άμεσα κατάλογο των σχετικών συμβολαίων, αναφέροντας τον αριθμό και την ημερομηνία κάθε συμβολαίου, τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων και μεσιτών που ενεπλάκησαν στη σύμβαση, καθώς και την αξία του πωληθέντος ακινήτου, και να τον αποστείλουν στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, για τη δημιουργία σχετικού καταλόγου».