Στον «αέρα» βγαίνουν στο τέλος Ιουνίου τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών της Εφορίας, ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ επιταχύνει τη διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον τους, όπως και τη λήψη άλλων αναγκαστικών μέτρων.
Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχωρούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και ερευνούν εξονυχιστικά Κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία, τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού για καταθέσεις, θυρίδες, χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες για μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων προκειμένου να εντοπίσουν οποιοιδήποτε περιουσιακό στοιχείο των συγκεκριμένων οφειλετών.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής αποσαφήνισε ότι η ΑΑΔΕ εφαρμόζει το πρόγραμμά της ανεπηρέαστη και ανεξάρτητα από το προεκλογικό κλίμα.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τους Διευθυντές των υπηρεσιών της, ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει κανονικά στη δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών στις 28 Ιουνίου, ενώ δεν χαλαρώνουν λόγω των εκλογών οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι διεξάγονται με την ίδια ταχύτητα και αυστηρότητα.
Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Ιουνίου περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.
Πρόκειται για περίπου 9.000 φυσικά πρόσωπα και 14.000 εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής , οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος. Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γιατί δημοσιοποιούνται
Η δημοσιοποίηση της λίστας έχει την έννοια αφενός της διαπόμπευσης όσων χρωστούν στην Εφορία και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, αλλά και στην ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.
Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μια βάση δεδομένων ώστε αν κάποιος εξ αυτών εντοπιστεί να έχει περιουσιακά στοιχεία, να ενημερώνουν την Εφορία. Όσον αφορά στη χρησιμότητα του καταλόγου για τους ιδιώτες είναι απλή. Σε μια επικείμενη οικονομική συναλλαγή ή συνεργασία, η σύμπραξη με κάποιον χρωστάει στην Εφορία και τελεί υπό αναγκαστικά μέτρα και ποινικές διώξεις δεν είναι ότι καλύτερο για συνεργάτης.
Ακόμη η Εφορία ελπίζει πως ο ιδιώτης που βλέπει στη λίστα έναν μεγαλοοφειλέτη, τον οποίο γνωρίζει ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, θα τον καταγγείλει (επώνυμα ή και ανώνυμα) στο ΣΔΟΕ ή σε άλλη φορολογική υπηρεσία.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των χρεών προς την Εφορία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, διαμορφώθηκε στα 104,3 δισ ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει ότι, όπως αποκάλυψε το Σin, μόλις 79 ΑΦΜ (επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα) χρωστάνε το ποσό των 34,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 34% των συνολικών χρεών ή στο 19% του ΑΕΠ της χώρας!
Επίσης, συνολικά 8.014 φορολογούμενοι χρωστάνε συνολικά το ποσό των 83,96 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80,5% των συνολικών οφειλών προς την Εφορία ή στο 46,7% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι οφειλέτες από τα «ρετιρέ» είναι εταιρείες οι οποίες έχουν πτωχεύσει στις προηγούμενες δεκαετίες και δεν υφίστανται σήμερα, ενώ έχουν απομείνει τα χρέη τους. Μόνο 10 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να χρωστάει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ενώ υπάρχουν στον κατάλογο η Πειραϊκή Πατραϊκή, η παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες μεταξύ των οποίων και η ΑΕΚ με χρέος περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ και οι συγκεκριμένοι οφειλέτες διώκονται ποινικά αλλά αρκετά χρόνια τώρα, οι περισσότεροι εξ αυτών καταφέρνουν να ξεφεύγουν.