Οικονομία

Πληθωρισμός 8,9%! Βόμβα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς


Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση 79,3%! Φυσικό αέριο +68,3%, υγρά καύσιμα +29% και λάδι +19,9%

Βόμβα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτελεί η έκρηξη του πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Μάρτιο, ενώ τα χειρότερα έρχονται αφού το τσουνάμι των ανατιμήσεων συνεχίζει ακάθεκτο, με ανατιμήσεις έως και 80%!

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε στο 8,9%, που αποτελεί νέο ρεκόρ δεκαετιών, με τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται δραματικά, προκαλώντας απόγνωση στα νοικοκυριά.

Εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι ανατιμήσεις πλήττουν καίρια και το καλάθι της διατροφής, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των σπορελαίων και των αλεύρων, όπως και δεκάδων προϊόντων που αποτελούν συστατικά τους.

Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων είναι το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση 79,3% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 68,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5%, τα υγρά καύσιμα με 29%, τα αεροπορικά εισιτήρια με 26,8% τα έλαια και λίπη με 19,9%.

Ενδεικτικό είναι πώς, από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών μόνο μία κατέγραψε μείωση των τιμών, ενώ οι υπόλοιπες, βρέθηκαν στα ύψη. Αναλυτικότερα αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν:

  • 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των ενοικίων κατοικιών και των τιμώ σε είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 
  • 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία..
  • Μείωση 2,9% κατέγραψε ο δείκτης «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε κινητά τηλέφωνα και τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Η λίστα - φωτιά των ανατιμήσεων

Οι κυριότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες.

anatimhseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα