Αρχικώς, πρέπει να ειπωθεί το εξής: κάθε μέτρο που ενισχύει οικονομικά τους νέους εργαζόμενους και προσφέρει κίνητρα πρόσληψης στους εργοδότες, έχει θετικό πρόσημο. Ανεξάρτητα από το ποσό επιδότησης και τη χρονική διάρκειά του, οποιοδήποτε μέτρο που συνδράμει-στηρίζει ιδίως τους «πρωτοεμφανιζόμενους» στην αγορά εργασίας, δεν δύναται να διαπομπευθεί. Αυτό, όμως που τίθεται υπό κριτική και αποτελεί αντικείμενο συγκεκριμένων παρατηρήσεων, είναι αν η εξαγγελία ενός μέτρου συνάδει με την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενό του.
Ο πρόλογος σχετίζεται με την εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ αναφορικά με το μέτρο του «πρώτου ενσήμου». Το εν λόγω μέτρο αποτέλεσε έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων του κυβερνητικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε ως βασική στόχευση τη νέα γενιά. Προκάλεσε, μάλιστα, ευχάριστη έκπληξη, κυρίως, διότι η αρχική ερμηνεία που εδόθη από ΜΜΕ και λοιπούς, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μηνιαία επιδότηση 1.200 ευρώ (600 ο εργαζόμενος, 600 ο εργοδότης).
Η ακριβής διατύπωση του κ.Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, είχε ως εξής: «Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν».
Πώς τελικά εφαρμόζεται το πρόγραμμα
Η εφαρμογή του προγράμματος που αφορά νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που δεν έχουν πρότερη εργασιακή εμπειρία, απέχει παρασάγγας από τις «ερμηνείες» περί 600 ευρώ το μήνα σε εργαζόμενους αλλά εργοδότες. Το ποσό που θα λάβει ο νεοπροσλαμβανόμενος είναι 100 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα προστίθενται στον μισθό του. Αυτά τα επιπλέον 100 ευρώ, θα τα λαμβάνει τους πρώτους έξι μήνες από την πρόσληψή του, ενώ με το ίδιο ποσό θα πριμοδοτείται και ο εργοδότης.
Το πρόγραμμα πρώτο ένσημο αφορά και στη μερική απασχόληση, όπου το συνολικό ποσό που θα λάβει ο νεοπροσλαμβανόμενος για έξι μήνες είναι 300, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μέτρο με θετικές αποχρώσεις, αλλά προς Θεού δεν μπορεί να αλλάξει άρδην και επί τω βέλτιστω το εργασιακό περιβάλλον για τους νέους, ούτε είναι το «φάρμακο» κατά της μάστιγας της αδήλωτης εργασίας. Αυτό προς γνώση, όλων όσοι προσέφυγαν σε υπερβολές εκθειασμού του συγκεκριμένου μέτρου, που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.