«Πάρτι φοροδιαφυγής» πραγματοποιείται σε αρκετά Κυκλαδονήσια αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα με ορισμένους ιδιοκτήτες χλιδάτων ξενοδοχείων να δηλώνουν τζίρο ακόμα και...10 ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτής της παθογένειας είναι το σαφάρι ελέγχων που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όσους παρανομούν. Μάλιστα, η δράση των ελεγκτικών υπηρεσιών, μέσω ιστότοπων- τύπου Booking- όπου γίνονται κρατήσεις, έβγαλε πραγματικά λαβράκια κι έπεται συνέχεια, καθώς είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε 17.000 τουριστικές μονάδες.
Η μέθοδος, που ακολούθησαν οι εφοριακοί, είναι απλή. Οι πλατφόρμες αυτές παίρνουν προμήθεια από τις μονάδες για κάθε κράτηση κι αυτές οι προμήθειες περνάνε υποχρεωτικά από το σύστημα VIES. Από τα στοιχεία αυτά υπολογίστηκε κατά προσέγγιση ο αντίστοιχος τζίρος κι ακολούθησαν διασταυρώσεις με τα έσοδα που δήλωσαν οι επιχειρήσεις.
Τα πρώτα αποτελέσματα προϊδεάζουν για τη συνέχεια... Πάνω από 1.000 μονάδες παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις εκτιμώμενων- δηλωθέντων εσόδων. Από αυτές, για περίπου 90 επιχειρήσεις προέκυψαν, μάλιστα, διαφορές ακαθαρίστων εσόδων άνω των 50.000 ευρώ και βρέθηκαν αυτομάτως στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ για τα περαιτέρω. Από τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 επιχειρήσεις η συνολική αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ, ενώ για 20 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα και για το 2018.
Βεβαίως υπάρχουν και περιστατικά που πραγματικά βγάζουν μάτι.... Η πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι ξενοδοχείο στην Χαλκιδική, το οποίο κατά την χρήση 2015 δήλωσε ακαθάριστα έσοδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ύψους μόλις 10 ευρώ, ενώ για το έτος 2016 δεν είχε υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος!
Μετά από τον έλεγχο, υπέβαλε τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για το 2015 με ακαθάριστα έσοδα 254.017,79 ευρώ, ενώ για το 2016 υπέβαλε αρχική δήλωση με ακαθάριστα έσοδα ύψους 120.256,56 ευρώ.
Σε άλλη μια προκλητική περίπτωση, ξενοδοχειακή μονάδα στην Νάουσα της Πάρου -κατηγορίας 4 αστέρων- εντοπίσθηκε να μην έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όχι για ένα ή δύο χρόνια, αλλά για τα τελευταία οκτώ έτη!
Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των πολυτελών κατοικιών σε Κυκλαδονήσια, που νοικιάζονται μέσω εξειδικευμένων ξένων ιστοσελίδων σε «βαριά» πορτοφόλια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν εντοπιστεί αρκετές βίλες στις οποίες δεν γίνονται διασταυρώσεις της ΔΕΗ κι ως εκ τούτου φαίνονται κλειστές, αλλά την ίδια ώρα ενοικιάζονται σε τιμές από 3.000 έως 7.000 ευρώ τη βραδιά, με τα χρήματα να καταλήγουν σε λογαριασμούς του εξωτερικού, όπως προέκυψε από ελέγχους της ΑΑΔΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από εξονυχιστικούς εξ αποστάσεως ελέγχους, με διασταυρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων και των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών του, ακολουθούν ακόμα και έφοδοι κινηματογραφικού τύπου όταν η πρόσβαση σε αυτές είναι περιορισμένη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, έγινε επιχείρηση με φουσκωτό, με τη συνδρομή του Λιμενικού, καθώς η πρόσβαση στη βίλα, που είναι «χωμένη» μέσα σε βράχο, δεν μπορούσε να γίνει από τη στεριά.