Χρηστικά

Σε 9 κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών το έκτακτο επίδομα


Παζάρια για το ύψος του μεταξύ επιστημόνων και του υπουργείου Εργασίας – Μεγάλο σε λίγους ή μικρό λίγο σε πολλούς 

Σε 9 κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα, που έχει νομοθετηθεί, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το ύψος του, καθώς είναι σε εξέλιξη «παζάρια» μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των επιστημονικών φορέων.

Το έκτακτο επίδομα νομοθετήθηκε πρόσφατα, ως «εφάπαξ οικονομική ενίσχυση» σε ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Αρχικά επρόκειτο να καταβληθεί μόνο σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, αλλά στη συνέχεια και κατόπιν πιέσεων, η λίστα των δικαιούχων διευρύνθηκε και περιλαμβάνει και τους γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και δικαστικούς επιμελητές. Με νέα διεύρυνση εντάχθηκαν στους δικαιούχους οι κτηνίατροι και οι συμβολαιογράφοι.

Δεν υπάρχουν πολλά χρήματα!

Καθώς όμως αυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει πως το σχετικό κονδύλι δεν επαρκεί για τη χορήγηση ενός αξιοπρεπούς ποσού στους εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει δικαιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να περιορίσει τους δικαιούχους του επιδόματος. Ο κ. Βρούτσης κάλεσε χθες τους επικεφαλής των οκτώ επαγγελματιών φορέων και μέσω τηλεδιάσκεψης τους ζήτησε να υποβάλουν προτάσεις για το ύψος και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα δεν θα χορηγηθεί αδιακρίτως, αλλά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια απώλειας τζίρου, ώστε να περιοριστούν οι δικαιούχοι.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι πόροι δεν επαρκούν για να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 600 ευρώ στον καθένα, που χορηγήθηκε τον περασμένο Μάιο και το δίλημμα, το οποίο απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι, να δοθεί ένα επίδομα χαμηλό σε όλους ή να μπουν «κόφτες» και να δοθεί ένα αξιοπρεπές επίδομα σε λιγότερους;

Πάντως το όριο που τίθεται από το υπουργείο Εργασίας είναι το ποσό των 500 ευρώ, και πληροφορίες αναφέρουν ότι γύρω από το ποσό αυτό θα κινηθεί το ύψος του.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Οι όροι της καταβολής, που θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι, το ύψος, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η τηλεδιάσκεψη με επιστημονικούς συλλόγους

Στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, παρουσία του διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, συμμετείχαν οι πρόεδροι των επιστημονικών ομάδων: Δημήτρης Βερβεσός (Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος), Γιώργος Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Θανάσης Εξαδάκτυλος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Θανάσης Δεβλιώτης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Αθηνά Τραχήλη (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), Γιώργος Ρούσκας (Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ελλάδας), Δημοσθένης Τσιριγώτης (Δικαστικοί Επιμελητές Ελλάδος), Σπύρος Μάμαλης (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Συμφωνήθηκε, όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι να επεξεργαστούν μία κοινή πρόταση την οποία θα καταθέσουν στο Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα