Πολιτική

Σε μεταίχμιο το Χρηματιστήριο


 Όλο και περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως χρηματιστηριακά η αγορά βρίσκεται στο κομβικό σημείο που είτε θα καταρρεύσει, είτε θα αρχίσει να αντιστρέφει τη μακροχρόνια καθοδική πορεία της.
Στη περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τα τέλη Μαρτίου ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό έργο, αναμένεται, σχεδόν άμεσα, σειρά θετικών εξελίξεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στις τράπεζες και θα απελευθερώσουν κατά κάποιο τρόπο την οικονομία. Διαφορετικά, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αν μη τι άλλο…

Ειδικότερα, η ακραία μεταβλητότητα σχετίζεται με τον καθησυχαστικό λόγο του Μάριο Ντράγκι και τις διαβεβαιώσεις για νέες δράσεις από πλευράς ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας δηλαδή την πολιτική ενέσεων ρευστότητας προς τις Αγορές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα αυξημένα ενισχυμένα ίδια κεφάλαια των Ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν είναι αρκετά για να πεισθούν οι αγορές για την ικανοποιητική κατάστασή τους, εν όψει των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων (έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διάβρωση των εσόδων λόγω αρνητικών επιτοκίων, περαιτέρω επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης).

Επί πλέον, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μιας πιθανής νέας κρίσης (τρόπος λειτουργίας Τραπεζικής ένωσης, ύψος πόρων υφιστάμενων Ταμείων, αδυναμία δράσεων από Εθνικές Κυβερνήσεις) δεν κρίνονται ως επαρκείς στο βαθμό που αυτή εκδηλωθεί. Έτσι, η αξιοπιστία των δηλώσεων τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και της Ντανιέλ Νουί έχουν «τραυματιστεί».

Επιπλέον, οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη γεωπολιτική αστάθεια που παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση στη Συρία, όπου αποτυγχάνουν μέχρι τώρα οι προσπάθειες για διακοπή των βομβαρδισμών. Αναπόφευκτα, οι εκεί δραματικές εξελίξεις οξύνουν το προσφυγικό πρόβλημα, που απειλεί πλέον ανοικτά την Ευρωπαϊκή συνοχή καθώς τέσσερις χώρες ζητούν τη λήψη ακραίων μέτρων, με ενδεχόμενες παρενέργειες στη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και τη ελεύθερη διακίνηση εντός της Ε.Ε..

Στα καθ’ ημάς, δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για τα της ψήφισης των νομοσχεδίων (Ασφαλιστικό-Φορολογικό) και του χρόνου της αξιολόγησης. Με την πιθανή εκτίμηση ωστόσο ότι θα συντελεστούν πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) κατά τη ρήση του επιτρόπου Μοσκοβισί.

Επομένως, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βίαιης αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την επίδοση των 440 μονάδων (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης) να συνιστά πυθμένα του Γενικού Δείκτη.

Στο σενάριο αυτό η διαδικασία της συσσώρευσης θα οδηγήσει σύντομα το Γενικό Δείκτη σε πορεία υπέρβασης των 500 μονάδων στο βαθμό που οι όγκοι είναι επαρκώς υψηλοί.

Στατιστικα συνεδρίασης


Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +1,33% στις 489,29 μονάδες. Κέρδη +1,53% ο FTSE 25 στις 131,69 μονάδες. Κέρδη +0,36% ο τραπεζικός δείκτης στις 30,91 μονάδες. Στα 5,08 εκατ. ευρώ η ακία των συναλλαγών.

Πτώση -1,32% η Alpha Bank στα 1,5 ευρώ. Ανοδικά κινούνται Πειραιώς +1,52% στα 0,134 ευρώ, +3,28% η Εθνική στα 0,19 ευρώ, +1,8% η Eurobank στα 0,453 ευρώ. Κέρδη +1,64% η ΔΕΗ, Ελλάκτωρ +2,75%, ΕΛΠΕ +3,44%, Intralot +0,88%, ΜΙΓ +4,76%, Μυτιληναίος +0,32%, ΟΠΑΠ +5,77% ΟΤΕ +0,57%, Τιτάνας +1,37%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις