Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα έχει η νέα κυβέρνηση, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και μεγεθύνονται από το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζεται.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM , στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στον μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση υπάρχουν πάνω από 20 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να καταβληθεί η δεύτερη δόση από τα κέρδη των ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ΑΝFAs - SMPs), το ύψος της οποίας είναι 640 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η κύρια διαφωνία που θα υπάρξει είναι το δημοσιονομικό. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι θα υπάρξει τρύπα άνω του 1% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό και ζητούν είτε κατάργηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί όπως η 13η σύνταξη, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή την αντικατάστασή τους με ισοδύναμα μέτρα.
Η λίστα των εκκρεμοτήτων
Πλην του δημοσιονομικού υπάρχουν 23 εκκρεμότητες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα της 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην τελευταία έκθεση των θεσμών. Πρόκειται για τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:
- Κόκκινα δάνεια: Παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ζητείται από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
- Νέος νόμος Κατσέλη: Ανεξάρτητα από την πορεία εφαρμογής της μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, να μην παραταθεί επ’ ουδενί για το 2020.
- Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα σχήμα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
- Capital controls: Συνέχιση της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη. Δεν σημειώθηκε χαλάρωση στους περιορισμένους εναπομένοντες περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, ενώ στην Μαρίνα Αλίμου υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές και τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (τέλη Ιουνίου) και την υπογραφή της Συμφωνίας Παραχώρησης (τέλος Ιουλίου). Σε εκκρεμότητας οι ιδιωτικοποιήσεις για Εγνατία ΑΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, και περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας.
- Ενέργεια: Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας καθυστερούν. Για το μοντέλο Target το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η ανάπτυξή του πριν από το 2020 δεν θα είναι δυνατή.
- Υπερταμείο: Ο διορισμός των επαγγελματικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ (ιδίως των εκτελεστικών μελών) εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση λόγω του χαμηλού επιπέδου αμοιβής, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω νομοθετικής δράσης, αναφέρεται.
- Λιγνιτικές Μονάδες. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου. Η αναβολή δόθηκε μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.
- Ελληνικό: Μεγάλες καθυστερήσεις και νέοι στόχοι για την έκδοση της άδειας καζίνο,το μητροπολιτικό πάρκο, ενώω ήδδη εν΄σηψε και κόντρα της κυβέρνησης με την ανάδοχο του έργου LAMDA.
- Υπερταμείο: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΟΑΚΑ.
- Αγορά εργασίας: Παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Καταγράφεται καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για την ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές. Το 2019 πρόκειται να γίνει και νέα προσαρμογή. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019, έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.
- Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.
- Δικαστικές αποφάσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς ο κίνδυνος ανατροπής από τα ανώτατα δικαστήρια μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στα έτη 2012, 2015 και 2016 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μηδενική πρόοδο παρουσιάζει το θέμα της εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς τις αποπληρωμές, συνεχίζουν να προκύπτουν και νέα χρέη.
- Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Η στελέχωση της ΑΑΔΕ με επιπλέον προσωπικό προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ο αναμενόμενος αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2019 θα έχει φτάσει τα 12.400 σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη δέσμευση για 12.500.
- Φόροι - Έσοδα: Η συλλογή των φορολογικών εσόδων είναι «ασθενέστερη» από τους στόχους.
- Δαπάνες: Συστάσεις να μην επαναληφτεί το φαινόμενο της υπο-εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων και της συστηματικής υπερεκτίμησης των ανώτατων ορίων δαπανών τα οποία ήταν αδύνατο στη συνέχεια να υλοποιηθούν.
- Δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Ιούνιο του 2019 και νομικές τροποποιήσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
- Προσλήψεις: Καταγράφεται υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα και ζητείται ισάριθμη μείωση προσωπικού.
- Υγεία - Clawbacks: Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018.
- Κοινωνική προστασία: Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας βάσει λειτουργικής αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγηση της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.
- Δικαιοσύνη: Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της φάσης ΙΙ του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).