Οικονομία

Λίστες-φωτιά στα χέρια της ΑΑΔΕ με λίστες καταθετών σε φορολογικούς παραδείσους


Εντός του Σεπτεμβρίου παραλαμβάνονται στοιχεία για «επενδύσεις» Ελλήνων στο εξωτερικό και θα ελεγχθούν για «μαύρο χρήμα»

Μαύρο χρήμα θα αναζητήσει η ΑΑΔΕ στις λίστες με καταθέσεις και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, που διατηρούν Έλληνες στο εξωτερικό, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε χώρες που αποκαλούνται «φορολογικοί παράδεισοι».

Οι λίστες με τους Έλληνες καταθέτες θα κοινοποιηθούν στις ελληνικές αρχές εντός του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών (ΠΣΑΑ) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που έχει προωθήσει ο ΟΟΣΑ. Στόχος της ΠΣΑΑ είναι η πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος, καθώς ακόμα και οι καταθέσεις και οι άλλες επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους, θα γνωστοποιούνται στις αρχές της χώρας που είναι φορολογικοί κάτοικοι.

Στον κατάλογο των συγκεκριμένων χωρών περιλαμβάνονται ο Παναμάς, οι Βερμούδες, τα νησιά Τζέρζι, Κέιμαν και άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, υπάρχουν ελληνικού ενδιαφέροντος επενδύσεις. Περιλαμβάνονται επίσης χώρες όπως είναι ο Λίβανος η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Αργεντινή κ.λπ.

Με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ΠΣΑΑ, οι χώρες που εντάχθηκαν ήδη στο σύστημα θα κοινοποιούν τα ετήσια στοιχεία για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις κατοίκων άλλων χωρών, τον μήνα Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Έτσι, φέτος, τον μήνα που διανύουμε, η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία για χρηματοοικονομικές επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, του έτος 2017.

Συνολικά, οι χώρες που συμμετέχουν σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών είναι 106, αλλά από αυτές οι 84 θα στείλουν στοιχεία για το έτος 2017, ενώ άλλες θα ξεκινήσουν την αποστολή το 2019, για το έτος 2018 και άλλες το 2020, που θα αφορούν στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις του 2019.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σημαίνει ότι οι τραπεζικές αρχές των συγκεκριμένων χωρών του πλανήτη θα παρέχουν τα λεπτομερή στοιχεία που διαθέτουν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλοδαπών πολιτών, στις αρχές των χωρών στις οποίες έχουν τη φορολογική τους κατοικία.

Δηλαδή οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στην Αντίγκουα κ.λπ. ενώ οι ελληνικές αρχές θα παρέχουν τα ίδια στοιχεία στις αρχές της Αντίγκουα, για τους πολίτες της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές της εφορίας ή της οικονομικής εισαγγελίας κ.λπ. αρχών, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της διακίνησης μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος και της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα στοιχεία αφορούν στο έτος 2017, όσοι εντοπιστούν να έχουν επενδύσεις στο εξωτερικό, δυσανάλογες με τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Ελλάδα, θα περάσουν από φορολογικό «κόσκινο». Θα ελεγχθούν όχι μόνο για τα εισοδήματα του 2017, αλλά και των προηγουμένων ετών καθώς και σε βάθος χρόνου τουλάχιστον πέντε ετών, διάστημα στο οποίο οι υποθέσεις τους, δεν έχουν παραγραφεί.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα που είναι «σεσημασμένα» από υποθέσεις σκανδάλων (Novartis κ.λπ) και υπάρχουν υπόνοιες για μίζες και για απόκρυψη εισοδημάτων.

Τι πληροφορίες θα ανταλλάσσουν

Με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, οι πληροφορίες που θα κοινοποιούνται αυτόματα μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεργασίας θα αφορούν:

  1. Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  2. Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
  3. Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
  4. Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, τα στοιχεία θα αφορούν στο συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό καθώς και στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
  5. Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα