Αγορές

Στην κατηφόρα το χρηματιστήριο, βαρίδι η μετοχή της ΔΕΗ


Το χαμηλό βαρομετρικό επιστρέφει στο χρηματιστήριο, με αρνητικό καταλύτη τη μετοχή της ΔΕΗ, που βυθίζεται στα “Τάρταρα” ενόψει μεγάλης ΑΜΚ χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Το πιό απαισιόδοξο σενάριο για την πορεία της αγοράς παίρνει σάρκα και οστά και μιά βαθιά διόρθωση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ολοι οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες, διασπώντας διαδοχικά επίπεδα στήριξης, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται  και οι προσδοκίες υποχωρούν. Αρνητική η επίδραση και από τις ευρωπαϊκές αγορές,όπου επικρατούν πτωτικές τάσεις, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Στο ΧΑ η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών – κι αυτό είναι μιά αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς. Επισημαίνεται όμως ότι ο εντυπωσιακός τζίρος (περίπου 60 εκατ. ευρώ σε  4 ώρες) οφείλεται κυρίως στη ΔΕΗ, που καλύπτει το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών

Το κλίμα στην αγορά άρχισε να αλλάζει απότην τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης, όταν διέρρευσε η πληροφορία για μεγάλη ΑΜΚ από τη ΔΕΗ και πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις σε blue chips, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές.

Μετοχές και δείκτες

 Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα, με αποτέλεσμα το ταμπλό να έχει “κοκκινίσει” και ελάχιστες μετοχές να διατηρούν θετικό πρόσημο. Ολοι οι δείκτες κινούνται κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -2,28% στις 866,5 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 868,5 με απώλειες 2,05%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει περίπου 2,20%, στις 2.096 μονάδες.

Τα τελευταία λεπτά βελτιώθηκε κάπως η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,50%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -2,38%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Συνεχίζεται η "κατολίσθηση" της Attica Bank που χάνει 5,3%%, Εθνική -3,4%, Τρ. Ελλάδος -2%, Eurobank -1,8%, Πειραιώς -1,5%, Alpha -0,5%.

Απώλειες καταγράφουν όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τη ΔΕΗ (-11,3%) ακολουθούν ΟΠΑΠ -3,8%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,4%, Μυτιληναίος -2,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,5%, ΟΤΕ -2,2%, ΕΛΠΕ -1,7%..

Στα mid caps  κερδισμένες μόνο οι Epsilon (+2,4%) και ΕΥΑΘ (+0,9%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ικτίνος -4,4%, Ιντρακάτ -2,7%, Cenergy, Quest και  BriQ -2,4%, Autohellas -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης