Ενώ η Τουρκία χθες βράδυ (23/8) ανανέωσε την παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis εντός και ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τις βάσει στρατηγικού σχεδίου κινήσεις του στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της τουρκικής θέσης, ακόμα και την ηγεμονία στην περιοχή.
Μαζί με τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο προχωρά σε ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο της "Γαλάζιας Πατρίδας", με τη δημιουργία ναυτικών βάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο (Αμμόχωστο) και στη Λιβύη (Μισράτα), σε μια προσπάθεια να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Μάλιστα μια ματιά σε εξοπλιστικά της Τουρκίας, αποκαλύπτει το σχέδιο καθώς το μίνι-αεροπλανοφόρο και τα ιπτάμενα τάνκερ δεν είναι απαραίτητα για επιχειρησιακή παρουσία στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, και δείχνουν στόχευση για μακρύτερα...
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το αμερικανικό Global Fire Power (GFP), που καταγράφει το εξοπλιστικό δυναμικό και τη στρατιωτική ισχύ κάθε χώρας, καταρτίζοντας μιά παγκόσμια λίστα κατάταξης, η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση, έχοντας προγραμματίσει αμυντικές δαπάνες 19 δισ. δολ. για φέτος.
Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας σε αυτή τη φάση είναι η οικονομία και ό,τι και αν κάνει ο Ερντογάν, στη δύνη της κρίσης του κορονοϊού, δύσκολα θα δει σύντομα ανάπτυξη. Το Κατάρ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος καθολικής στήριξης της τουρκικής οικονομίας, ειδικά αν οι Δυτικοί αποφασίσουν να επιβάλουν έστω και κυρώσεις-χάδι, ενώ και οι τελευταίες ανακοινώσεις για την ανακάλυψη κοιτάσματος-μαμούθ στη Μαύρη Θάλασσα δεν είχαν τα προσδοκώμενα για την τουρκική διοίκηση αποτελέσματα.
Κλειδί για τις εξελίξεις στην Τουρκία είναι οι ΗΠΑ, ειδικά αν η εκλογή Μπάιντεν φέρει έστω και λίγα από όσα είπε στο πρoσφάτως δημοσιευμένο τμήμα συνέντευξης στους New York Times, ότι δηλαδή θα στηριχτεί η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό, εν όψει και της εκλογικής αναμέτρησης του 2023. .
Η νέα τουρκική NAVTEX
H Τουρκία (NAVTEX station Αττάλειας) χθες εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για την ίδια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη παράνομη ΝΑVΤΕΧ, με ισχύ μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα.
Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ελληνική απάντηση
Με NAVTEX, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απαντά η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης NAVTEX για το Oruc Reis.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες «κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως Καστελορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020».