Αυξήσεις, αναδρομικά και μείωση φόρων υπόσχεται η κυβέρνηση στους συνταξιούχους για το 2023, ενώ απορρίπτει τη χορήγηση των αναδρομικών από τις περικοπές του 2012, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, από την 1-1-2023 θα υπάρξουν δύο μέτρα που θα ευνοήσουν ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων, αλλά σίγουρα όχι όλους.
Το πρώτο αφορά στη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξιμες αποδοχές, η οποία, όμως δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο όσους δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά». Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αύξηση τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 600.000 επί συνόλου 2.500.000 συνταξιούχων.
Το ποσοστό της αύξησης θα είναι το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού και της μεταβολής του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί φέτος στο 8%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,5%, που σημαίνει ότι θα προκύψει μια αύξηση των συντάξεων λίγο πάνω από το 5%.
Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN είπε, ότι ναι μεν η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά «βεβαίως, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση», ανέφερε ο υπουργός.
Σημειώνεται πως η αύξηση θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με βάση των πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
Το δεύτερο μέτρο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως θα αφορά μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων και συγκεκριμένα όσους δηλώσουν ετησίως, εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι κάτω 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ.
Αναδρομικά
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα γίνει και ο τέταρτος επανυπολογισμός των συντάξεων, με την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους. Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν τριπλό κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ωστόσο σε ότι αφορά στα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που κόπηκαν το 2012 και στη συνέχεια υπήρξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας φάνηκε διστακτικός.
Όπως είπε, το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα. Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις.
Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», ενώ υποστήριξε ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.
Στο ερώτημα εάν οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν λάβει κάποια έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».