Οικονομία

Βουλή: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο «επιχειρείν»


Στην κοινή παραδοχή ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα πολύ τις γυναίκες εργαζόμενες σε σχέση με τους άντρες, καθώς και στην ανάγκη υλοποίησης οριζόντιων και στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέληξε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα με την συμμετοχή μόνο γυναικών και με θέμα στην ατζέντα της, τις «επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο "επιχειρείν"».

«Η πανδημία έπληξε την παγκόσμια αγορά εργασίας και πολύ περισσότερο τις γυναίκες, και η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η γυναικεία εργασία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας. Έχουμε, λοιπόν, δημιουργήσει ένα σύνολο πολιτικών, ώστε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε όλες τις γυναίκες, κυρίως μέσα στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων και την αντίστοιχη στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένες δράσεις από όλα τα υπουργεία, συγκροτείται γύρω από τέσσερις άξονες, ένας εκ των οποίων είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας», είπε, και πρόσθεσε ότι «στο Ταμείο Ανάκαμψης σε όλα τα προγράμματα υπάρχει η διάσταση του φύλου».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας:

-Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί:

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις περισσότερες αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας και εκεί υπάρχει η διάσταση του φύλου με έμφαση στις γυναίκες.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες.

-'Αμεσα, μέσα στο φθινόπωρο, θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς». Στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

-Στο πλαίσιο της προώθησης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής θα εφαρμοστεί η δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας για τα βρέφη των εργαζομένων ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα δίνεται οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις των 100 ατόμων και πάνω ώστε να μπορούν να έχουν χώρους φύλαξης, όπως επίσης και ανθρώπους που θα φροντίζουν τα βρέφη αυτά.

«Είναι αναγκαία η συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν. Πρόσφατα η επίσημη έρευνα της Standard and Poor's, απέδειξε ότι η συμμετοχή του επιχειρείν στις γυναίκες πανευρωπαϊκά έχει οικονομική προσθετική αξία που μπορεί να αναβαθμίσει κατά 9% το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά» υπογράμμισε από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι, παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε όλους τους ανθρώπους, επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες», σημείωσε η Σοφία Ευφραίμογλου, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών - επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Όπως ανέφερε η κ. Ευφραίμογλου, «σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας δρομολογείται η δημιουργία ενός προγράμματος επιμόρφωσης 5.000 ανέργων γυναικών σε ψηφιακές δεξιότητες και στο "επιχειρείν", στοχεύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, ως διαβατήριο για καλύτερες δουλειές και εργαλεία επιτυχίας μιας επιχειρηματικής προσπάθειας».

«Στατιστικά, μιλώντας για την Ελλάδα, μόνο το 36,1% των γυναικών διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 49,1% και είμαστε στην προτελευταία θέση της κατάταξης», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το πλαίσιο ικανοτήτων που περιλαμβάνονται σ' αυτό το πρόγραμμα είναι αυτές που καθίστανται απαραίτητες για την επαγγελματική τους πορεία και για τις ευκαιρίες καριέρας τους στην επόμενη μέρα του κορονοϊού».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη «θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας και για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το γαλλικό μοντέλο», επισημαίνοντας ότι «για την υλοποίηση αυτής της ιδέας βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, προκειμένου να καταρτιστεί η απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη που αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Είναι ένα μέτρο που πιστεύουμε θα δώσει ανάσα και κίνητρο σε χιλιάδες γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και θα αποκαταστήσει μια κοινωνική αδικία σε βάρος τους. Είναι δράσεις που θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του γυναικείου επιχειρείν, όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και συνολικά», κατέληξε.

«Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς στους εργασιακούς χώρους, τη μη δίκαιη εκπροσώπηση στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, την ψυχολογική ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση και την αύξηση, φυσικά, των περιστατικών βίας και δη της ενδοοικογενειακής. Την ίδια στιγμή, οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις με τις νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του covid, ψαλιδίζουν την πορεία της σταδιοδρομίας του γυναικών μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε η Χριστίνα Φυτέα, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και γενική γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

«Όλο αυτό το νέο περιβάλλον, όλη αυτή η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε έχει, πραγματικά, δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Παρόλα αυτά, το ψηφιακό περιβάλλον δείχνει ότι αποκλείει κάποια εμπόδια που, μέχρι σήμερα, δεν επέτρεπαν την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών. Φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας, με τις επιχειρήσεις να δείχνουν δεκτικές στο να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, επαναπροσδιορίζοντας το πλαίσιο δράσεων τους», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό και είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίξει τις γυναίκες, χρειάζεται ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας που αφορά στα ίδια τα δικαιώματα των γυναικών, μέτρα και πολιτικές φυσικά πολυδιάστατες και όχι μονοδιάστατες που θα αναφέρονται και στα θέματα ισότητας και ενσωμάτωσης, αλλά φυσικά θα δημιουργήσουν μια ασπίδα καταπολέμησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο».

«Είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εδραιώνει την παρουσία της όλο και περισσότερο, ωστόσο παραμένει στην αφάνεια», τόνισε η Μαρία Πιττάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Και εξήγησε:

«Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε έλλειμμα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και τελευταία σε όλους τους δείκτες ενσωμάτωσης της γυναίκας στην οικονομία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων και τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2020. Τα τελευταία χρόνια για πολλούς, ο COVID-19 έβαλε φρένο. Η πανδημία επιδείνωσε πολλές από τις προκλήσεις, που ήδη αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Επιπλέον, οι γυναίκες επωμίστηκαν περισσότερες από τις ευθύνες φροντίδας κατά τα αλλεπάλληλα lock down. Εξαιτίας τους, πολλές γυναίκες σε μικρές και μικρομεσαίες, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις, πέρασαν στο φάσμα του ανενεργού οικονομικά πληθυσμού, χωρίς σήμερα να υπάρχει κάποιο ειδικό μέτρο χρηματοδότησης».

«Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η αδήλωτη εργασία στην οποία οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες. Τα νούμερα είναι τρομακτικά, 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως», ανέφερε από την πλευρά της η Μαίη Ζαννή, πρόεδρος και συνιδρύτρια της «Women Act».

Επεσήμανε ακόμα, ότι «στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας οι γυναίκες είναι κατά 70% εξαιρετικά ευάλωτες στον κίνδυνο μόλυνσης διεθνώς».

Όπως είπε η κ. Ζαννή, «στην πανδημία, οι αυτοαπασχολούμενες, ήταν πολύ πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άνδρες να χάσουν τη δουλειά τους, και σύμφωνα με τα πανευρωπαϊκά στοιχεία, ήταν 25% έναντι 21%».

«Το γεγονός ότι το 19% των γυναικών είναι πιο πιθανό έναντι των ανδρών να χάσουν τη δουλειά τους, αποδεικνύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρέως το πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά», σημείωσε και κατέληξε:

«Αυτό το οποίο θεωρούμε ότι χρειάζεται, είναι να επενδύσει σε δράσεις και προγράμματα στήριξης και καθοδήγησης που θα προστατεύσουν την οικονομική ασφάλεια των γυναικών, καθώς είναι τόσο πιο ευάλωτες. Πρέπει να συνεχίσουμε τα προγράμματα τα οποία υπάρχουν, ώστε να υπάρχει περισσότερη ισότητα, όχι μόνο στο σπίτι και στο μισθολογικό χάσμα, αλλά και στην αναγνώριση της σπουδαίας δουλειάς που κάνουν οι γυναίκες».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας 'Αννα Καραμανλή, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα το 2019 η γυναικεία επιχειρηματικότητα κατέγραφε ανοδικά στοιχεία και διπλασιάστηκε στο 7,6% από το 3,8% του 2018», ωστόσο, όπως είπε, «λόγω της πανδημίας, αυτή η τάση αντιστρέφεται πλέον, με εκτιμώμενη πτώση της τάξης του 2,1% και με τις γυναίκες να εγκαταλείπουν την εργασία με ταχύτερους ρυθμούς από τους άντρες».

«Το μικρό μέγεθος των γυναικείων επιχειρήσεων και οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους η γυναικεία επιχειρηματικότητα δέχθηκε δυσανάλογο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις