Πολιτική

ΧΑ: Περιμένοντας την αξιολόγηση


Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να κατακτήσει υψηλότερα επίπεδα εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το τι συμβαίνει στο «μέτωπο» της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το γεγονός ότι το ΧΑ ανεβαίνει χωρίς θετικά νέα σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αλλάξει τάση.

Για την ώρα, ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ, και Ελλάδα δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν για το πώς η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ κάνει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και αμφισβητεί τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, η Γερμανία είναι πρόθυμη να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα αναφορικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε περικοπές συντάξεων, τώρα φαίνεται ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Πάντως, η καθυστέρηση της αξιολόγησης προστίθεται στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα. Γενικότερα, η διχόνοια στην Ευρώπη σχετικά με την προσφυγική κρίση απειλεί το ευρώ, όπως προειδοποιεί η Μέρκελ. 

Στις διεθνείς αγορές αποτυπώνεται μια καλύτερη εικόνα κυρίως λόγω της ανόδου του πετρελαίου το οποίο χάνει πλέον μόνο 4% από την αρχή του έτους.  Ορισμένοι πιστεύουν ότι όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά και άλλα εμπορεύματα έχουν δει τον «πάτο» της καθοδικής κίνησης.

Στην Ευρώπη, μετά από περίπου δέκα μέρες οι αναλυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια κατάθεσης στο -0,4% από -0,3% που είναι σήμερα. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων δεν δίνει ώθηση στην οικονομία λόγω της μεγάλη αβεβαιότητας. Ο 90άχρονος πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan ανέφερε σε συνέντευξη του ότι τα αρνητικά επιτόκια, εάν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά θα στρεβλώνουν την αποταμίευση και τις επενδύσεις. Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τρεβλώνουν το επενδυτικό μοντέλο κατά τον Greenspan ο οποίος βλέπει για τις ΗΠΑ κάποια μορφή πολιτικής κρίσης.

Τέλος, τα νέα από το "μέτωπο" της Κίνας δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης μεταποίησης PMI έπεσε στο 49 το Φεβρουάριο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης της μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το Reuters η Κίνα στοχεύει να απολύσει 5 με 6 εκατ. εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις - ζόμπι τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις