Φρένο στα σενάρια κατάργησης του ΕΝΦΙΑ πάτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα ενοίκια.
Η φορολογία των ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, σχετικά με ελαφρύνσεις που μπορεί να γίνουν και μέσα σε αυτές ορισμένοι εντάσσουν και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των φόρων στα ενοίκια.
Όμως ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του ΟΤ, απάντησε στη σχετική φημολογία, τονίζοντας ότι «δεν είναι στις προτεραιότητές μας» η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που βαρύνει σήμερα πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναφερόμενος στη φορολογία των ενοικίων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, άφησε το θέμα των παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας τουλάχιστον για όσους εισπράττουν χαμηλά μισθώματα.
Σχολιάζοντας το πλαίσιο των εξαγγελιών για φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κ. Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», παραπέμποντας έτσι στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πάντως, το «πουγγί» της κυβέρνησης για παροχές θα αυξηθεί και από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Η απόφαση της ΕΕ, είπε, θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ. Ένας χώρος που, όπως άφησε να εννοηθεί, μπορεί να αξιοποιηθεί για στοχευμένες ελαφρύνσεις ή μέτρα στήριξης σε επόμενη φάση.
Τα μέτρα που έρχονται
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έρχονται στον φορολογικό κυρίως, τομέα ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε:
- Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα καταγράφει τις επαγγελματικές συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών–πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο.
- Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα καταγράφει και θα ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο.
- Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο –μέσω διασταυρώσεων με δηλώσεις Ε1, Ε2, Ε9 και στοιχεία από πλατφόρμες– θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων ενοικίων και εισοδημάτων.
Τέλος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστήριξε πως η παραοικονομία στην Ελλάδα μειώθηκε από το 30% που ήταν παλαιότερα, ενδεχομένως και κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Η μείωση αυτή αποδίδεται στις διαδοχικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ψηφιακό έλεγχο των συναλλαγών και στη διασύνδεση φορολογικών εργαλείων.