Πολιτική

H Κίνα τρώει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα - Στο τραπέζι η επιβολή capital controls


Όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι τα capital controls θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμα στο Πεκίνο, ήξερε ότι πήγαινε κόντρα στην ορθόδοξη σκέψη. Αλλά ήξερε επίσης ότι Κίνα αντιμετωπίζει μαι κατάσταση με τα συναλλαγματικά της αποθέματα που δεν είναι και τόσο ρόδινη.

Αλλά ο Haruhiko Kuroda φώτισε μ’ αυτόν τον τρόπο την αδυναμία του Πεκίνου να διαχειρίζεται τα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία σε μια ελεύθερη ελέγχων αγορά κεφαλαίου.

Το Πεκίνο πρέπει να προσγειώσει ομολά την κινεζική οικονομία και ένας τρόπος είναι να αυξήσει τη ρευστότητα, κάτι βέβααι που ήδη κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι μειώνονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, και ακόμα έχει αρκετά. 

"Ο Δεκέμβριος ήταν ένα σοκ», λέει ένας σύμβουλος των Κινέζων πολιτικών. «Η απώλεια συναλλαγματικών διαθεσίμων έχει αλλάξει το παιχνίδι."

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας έχουν μειωθεί περίπου κατά 700 δις. δολ. φτάνοντας στα 3,3 τρις. δολ. συμπεριλαμβανομένης της πτώσης ρεκόρ κατά 108 δις. δολ. το Δεκέμβριο.

Η PBOC έχει ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις απώλειες του νομίσματος το οποίο έχει πλέον σταθεροποιηθεί στα 6,58 δολ. Αλλά ένα memo της PBOC που διέρρευσε στο διαδίκτυο το περασμένο Σαββατοκύριακο φάνηκε να επιβεβαιώνεται η επίσημη ανησυχία για περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, κάτι που θα συρρικνώσει κι άλλο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. 

Σύμφωνα με το memo, στο οποίο αναφέρονται στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να μειώσει το ύψος των ρευστών διαθεσίμων που που οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν διότι «μια πιο χαλαρή ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε σχετικά μεγάλη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία ". Όμως η παρεμπόδιση της πιο χαλαρής ρευστότητας είναι ακριβώς αυτό που ανησυχεί πολλούς άλλους, όπως τον Ιάπωνα κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος δεν θα ήθελε να δει μια  ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι φόβοι για το νόμισμα μειώνει την πιθανότητα για μια βραχυπρόθεσμη μείωση των κινεζικών επιτοκίων, τα οποία η PBOC έχει προσαρμόσει προς τα κάτω έξι φορές από το 2014. Αφού όμως δεν χαλαρώνει την νομισματική πολιτική μέσω των ρευστών διαθεσίμων, πως θα το κάνει η PBOC; H PBOC έχει ρίξει στην οικονομία σχεδόν 1,6 τρις. γουάν στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του τρέχοντος κινεζικού έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS.

Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν μέχρι και 50.000 δολ. το χρόνο χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα. Τεχνικά, κάθε τέτοια συναλλαγή είναι μια διαρροή από το απόθεμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αν το 5% του πληθυσμού της Κίνας εξαντλήσει την ποσόστωση των 50.000 δολ. η PBOC θα χάσει όλο της το συνάλλαγμα. Ακριβώς εδώ κολλάει, αυτό που ανέφερε το Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης για τα capital controls.

Για να μανατζάρει η PBOC την οικονομία προς μια ομαλή προσγείωση χρειάζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Αν δεν τα καταφέρει καλά, και τα «κάψει» όλα, θα υπάρξουν διάφορες συνέπειες. Πρώτον, και μόνο που θα χαθούν αποτελεί ένα μεγάλο κόστος για την Κίνα, δεύτερον η ρευστότητα αυτή μπορεί να βρεθεί στις διεθνείς αγορές με συνέπειες που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα, και τρίτον το χάσιμο των συναλλακτικών διαθεσίμων θα δυσχεράνει μελλοντικά τις δυνατότητες παρέμβασης της PBOC κάτί που θα έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα στη μακροχρόνια πορεία του γουάν.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις