Οι παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία «φορτώνουν» νέους κινδύνους σε όλο τον κόσμο δεικνύοντας την ανάγκη της (αντ)ασφάλισης για την μεταφορά κινδύνων και αντιστάθμιση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας οικονομίας.
Μιλώντας σε ασφαλιστικό συνέδριο στο Λονδίνο ο επικεφαλής για τα InsurTech στην PwC Jonathan Howe ανέφερε ως μέγα – τάσεις: τις φυσικές καταστροφές, η γενικώς τα θέματα του περιβάλλοντος, την τεχνολογία, τις αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, και την πολιτική.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα Capital Science & Policy στην Willis Towers Watson Rowan Douglas επεσήμανε την σπουδαιότητα του ρόλου της (αντ)ασφάλισης στην αντιστάθμιση των κινδύνων που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με την Willis Towers Watson υπάρχει η πιθανότητα του 1% ο κόσμος να βιώσει απώλειες από φυσικές καταστροφές, ίσο περίπου ίσο με 1,3 τρισεκ. δολάρια το 2018. Οι κλιματικές αλλαγές επίσης ενισχύουν τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά την συχνότητας και την ένταση.
Όπως, αναφέρθηκε παραπάνω η τεχνολογία περιλαμβάνεται στις μέγα – τάσεις με την είσοδο και την ανάπτυξη των InsurTech και FinTech. Οι δύο τομείς των υπηρεσιών έχουν ήδη εισέλθει στην αλυσίδα μεταφοράς κινδύνων με στόχο να προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς του πελάτες.
Η τάση αυτή υποδεικνύει την ανάγκη του κλάδου των (αντ)ασφαλειών να συνεργαστεί και με τους δύο τομείς για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
«Disruption» μεγάλο δεν θα υπάρχει στο κλάδο καθώς οι εταιρείες αυτές στοχεύουν σε συγκεκριμένα μέρη της ασφαλιστικής αλυσίδας, σε πολύ μικρό μέρος της αγοράς υποστηρίζοντας ότι μπορούν να δώσουν λύσεις.
Και βέβαια όλα αυτές οι διαδικασίες μπορεί να γίνουν με εσωτερικές διαδικασίες διατυπώνει η Wilils ωστόσο θα χρειαστούν 3-4 χρόνια και συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Χρειάζεται ευελιξία και υπάρχει η ανάγκη της αλληλοσυμπλήρωσης.
Ελενα Ερμείδου