Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ εγκωμίασε αυτό που αποκάλεσε «επανέναρξη» στις σχέσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους ηγέτες τους για τις πρώτες, εδώ και τέσσερα χρόνια, τριμερείς συνομιλίες, κατά τις οποίες συμφώνησαν να αναζωογονήσουν το εμπόριο και το διάλογο για την ασφάλεια που εμποδίζονται από παγκόσμιες εντάσεις.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Σεούλ με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ και με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, με τις προσπάθειες για αναζωογόνηση των τριμερών διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου να βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Καθώς άρχιζε η σύνοδος κορυφής, ο Λι δήλωσε πως η συνάντηση αυτή αποτελεί «τόσο μια επανέναρξη όσο και μια νέα αρχή» και απηύθυνε έκκληση για τη συνολική επανάληψη της συνεργασίας ανάμεσα σ' αυτές τις τρεις ισχυρές οικονομίες της ανατολικής Ασίας.
Όμως για να συμβεί αυτό η πολιτική θα πρέπει να διαχωριστεί από οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, πρόσθεσε, ζητώντας να μπει τέλος στον προστατευτισμό.
«Για την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία οι στενές σχέσεις δεν θα αλλάξουν, το πνεύμα συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μέσω της απάντησης σε κρίσεις δεν θα αλλάξει και η αποστολή μας να διαφυλάξουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Λι.
Ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών, η ίδια η συνάντηση θεωρείται ένδειξη προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, οι σχέσεις των οποίων χαρακτηρίζονται τόσο από υποψίες και πικρίες όσο και από εποικοδομητική δέσμευση.
«Η τριμερής σύνοδος κορυφής Κίνας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας είναι περισσότερο για τη μείωση των τριβών παρά για την αναδιαμόρφωση της γεωπολιτικής», δήλωσε ο Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.
Η Κίνα και οι σύμμαχες των ΗΠΑ Νότια Κορέα και Ιαπωνία προσπαθούν να διαχειριστούν την αμοιβαία δυσπιστία εν μέσω της αντιπαλότητας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, των εντάσεων για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της, και του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καλούνται να επισημοποιήσουν πιο τακτική επικοινωνία στα υψηλότερα επίπεδα και να συνεργαστούν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας των ειδών, της υγείας, του εμπορίου και της διεθνούς ειρήνης, μεταξύ άλλων τομέων.
Στη δήλωση τίθεται επίσης ο στόχος να φθάσουν οι ανταλλαγές ανθρώπων μέχρι το 2030 τα 40 εκατομμύρια άτομα, μέσω ανταλλαγών στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση.
Οι ηγέτες εξέδωσαν επίσης χωριστές κοινές δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση πανδημιών και για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, οι Γιουν και Κισίντα κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει μια σχεδιαζόμενη εκτόξευση πυραύλου ο οποίος μεταφέρει ένα δορυφόρο, για την οποία είπαν πως χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων που έχει απαγορευθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Λι κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να μην περιπλακεί περαιτέρω η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όμως δεν έκανε καμιά αναφορά στο δορυφόρο. Η Κίνα είναι ο μόνος στρατιωτικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, ενώ έχει επίσης ζητήσει, μαζί με τη Ρωσία, να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.
πηγή: ΑΠΕ