Οικονομία

Οι τράπεζες διώχνουν τους «κόκκινους» επιχειρηματίες


Με 8 κινήσεις θέτουν εκτός εκείνους που τις υπερχρέωσαν και τις μεταβιβάζουν σε νέους ιδιοκτήτες

Τον δρόμο της εξόδου στους επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρείες τους δείχνουν οι τράπεζες, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, μετά από τις πιέσεις που δέχονται από τον SSM, αλλά και τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στην κατάρρευση των μετοχών τους κατά το τελευταίο δίμηνο.

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν το ποσό των 60 δισ. ευρώ και  αποτελεούν ένα τεράστιο βαρίδι για τις τράπεζες και για την οικονομία γενικότερα, καθώς εκτός των άλλων, δεν επιτρέπουν τη χορήγηση νέων πιστώσεων στην οικονομία, γεγονός που φρενέρει την αναπτυξιακή διαδικασία.

Επίσης, οι τράπεζες έχουν διαπιστώσει ότι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κόκκινα δάνεια, κωλυσιεργούν συστηματικά με διάφορες μεθόδους προκειμένου να βρουν λύση και ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Τα πιστωτικά ιδρύματα γνωρίζουν εξάλλου, ότι εξακολουθεί να ισχύει η ελληνική πρωτοτυπία σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, αλλά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι πλούσιοι!

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τουριστικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται με κόκκινα δάνεια, σε μια περίοδο που ο τουρισμός έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά και η πρόσφατη χρεοκοπία μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Επειδή ο «κόμπος έφτασε», τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκινούν επιθετική πολιτική, με στόχο να «ξεμπερδεύουν» με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αρνούνται να βάλουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους και να τις σώσουν, αλλά επιμένουν σε «κούρεμα» των οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική που αποφάσισαν οι τράπεζες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια προβλέπει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Τελευταία προειδοποίηση να βρουν χρήματα και να βάλουν λεφτά στις εταιρείες, με αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου είτε με ίδια κεφάλαια είτε με τη σύμπραξη με άλλον επιχειρηματία.
  2. Β Στην περίπτωση που το μάνατζμεντ των νυν ιδιοκτητών έχει αποδειχτεί επιτυχημένο (ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις) θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία με μια αναδιάρθρωση των δανείων.
  3. Ακόμη, αν είναι το μάνατζμεντ είναι επιτυχημένο, ο επιχειρηματίας έκανε προσπάθειες σωτηρίας  και η επιχείρηση έπεσε έξω λόγω άλλων συγκυριών, η Τράπεζα θα παίρνει την επιχείρηση και θα την εκμισθώσει στον ίδιο τον επιχειρηματία.
  4. Θα πιέσουν τους «κόκκινους» επιχειρηματίες να μεταβιβάσουν σε τρίτο ενδιαφερόμενο την επιχείρηση, ο οποίος και θα αναλάβει και τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
  5. Εφόσον η εταιρεία κρίνεται βιώσιμη, θα κληθούν να παραδώσουν οι ίδιοι εθελοντικά τα «κλειδιά» της επιχείρησης στην τράπεζα και να συμψηφιστούν οι οφειλές από τα δάνεια. Θα συμψηφιστεί επίσης και η διαφορά με τυχόν ακίνητα που είναι υποθηκευμένα.
  6. Εφόσον δεν τελεσφορήσει καμιά από τις προηγούμενες προσπάθειες, και η επιχείρηση κρίνεται μη βιώσιμη, θα προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και υποθηκών, και η εταιρεία θα οδηγείται στο λουκέτο.
  7. Η πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε funds, τα οποία θα είναι επιθετικά και πιο ευέλικτα στη λήψη μέτρων «εξυγίανσης».
  8. Αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, αλλά δεν υπάρχει επίπεδο συνεννόησης με τον επιχειρηματία, η τράπεζα θα βρίσκει άλλους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, να τρέξουν την εταιρεία και να διασωθεί. Κατόπιν διαπραγματεύσεων θα προσφέρεται και αναδιάρθρωση των δανείων, αλλά και αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα