Χρηστικά

Πώς γλιτώνουν τον έλεγχο των καταθέσεων οι «φορολογικοί μετανάστες»


Τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν οι Έλληνες που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό

Την αποφυγή του ελέγχου των καταθέσεων, απαλλαγές από τεκμήρια και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κερδίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Το «πακέτο» των παροχών αυτών εκμεταλλεύονται χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι έχουν μεταφέρει εικονικά τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό και απολαμβάνουν ισχυρές φοροαπαλλαγές.

Μεταξύ των προσώπων αυτών, είναι στελέχη των τραπεζών, δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων, επιχειρηματίες και πρώην πολιτικοί.

Κύριες χώρες υποδοχής των εικονικών μεταναστεύσεων είναι Βουλγαρία η Κύπρος και η Μεγάλη Βρετανία, τουλάχιστον, μέχρι πριν το BREXIT.  

Γλιτώνουν τον έλεγχο των καταθέσεων

Το κυριότερο όφελος που αποκτά ο Έλληνας, που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, είναι ότι γλιτώνει των έλεγχο των καταθέσεών του σε Ελλάδα και εξωτερικό και απλά πληρώνει μόνο τον φόρο των καταθέσεων, για τις αποταμιεύσεις που διατηρεί σε ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη φορολογική τους κατοικία , υποχρεούνται σε δήλωση μόνο του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματος.

Αντίθετα, για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, τα εισοδήματα που δηλώνονται σωρευτικά στην πάροδο των ετών στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνούν με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούνται σε ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες.

Όμως, για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δεδομένης της μη υποχρέωσής τους να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις τους.

Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να ελέγξει τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των καταθέσεων αποτελεί το κύριο μέσο φορολογικών ελέγχων τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας, που παρέχει, με την ΑΑΔΕ να συγκρίνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Γλιτώνουν και τα τεκμήρια και εισφορές

Παράλληλα, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, γλιτώνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα. Έτσι, ο «φορολογικός μετανάστης» δεν φορολογείται  για την τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από την κατοχή ακινήτων, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.

Επίσης, για τα πρόσωπα αυτά δεν ισχύει ούτε το «πόθεν έσχες», όπως ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Έτσι δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας. Εάν αποκτούν στην Ελλάδα, ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, τότε εμπίπτουν στο καθεστώς των τεκμηρίων.

Τι υποχρεώσεις έχουν

Οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι απαλλαγές των Ελλήνων που μεταφέρουν την κατοικία τους στο εξωτερικό είναι:

  1. Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος. Στην περίπτωση, όμως, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, των ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.
  2. Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να  προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
  3. Δεν βαρύνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό ούτε για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα εάν η φορολογική του κατοικία είναι σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  5. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως τον ΕΝΦΙΑ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα