Τράπεζες

Πώς θα “ξελασπώσουν” την Attica Bank ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington


Αφθονο κρατικό χρήμα, ένα μεγάλο ποσό από διαθέσιμα ασφαλιστικών Ταμείων και... “γαρνιτούρα” ιδιωτικών κεφαλαίων περιλαμβάνει η “συνταγή” για τη διάσωση-στήριξη και την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και συνεχείς εναλλαγές σχεδίων λόγω αδυναμίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, οι τρεις βασικοί μέτοχοι (ΤΧΑΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) κατέληξαν σε μία λύση ανάγκης για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή της Ellington –  της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank.

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί:

  • Το ΤΧΣ αναγκάζεται “εκόν-άκον” - θέλοντας και μή – να εισφέρει ό,τι χρειασθεί για να καλυφθεί πλήρως η ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Πλαφόν τα 164 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο τωρινό ποσοστό του (68,2%). Το τελικό ποσό θα είναι βέβαια μικρότερο,  καθώς το  ΤΜΕΔΕ θα καλύψει ποσοστό πέραν αυτού που του αναλογεί και επιπλέον θα μετάσχει στην ΑΜΚ η Ellington.
  • Ο ΕΦΚΑ θα καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί, εισφέροντας 24,7 εκατ. ευρώ
  • Το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών) αυξάνει το “ποντάρισμα” στην τράπεζα και θα επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια, προσπαθώντας να “ρεφάρει” ή τουλάχιστον να περιορίσει μελλοντικά τη ζημία από αυτή την τοποθέτηση. Προσεταιρίζεται την Ellington, δημιουργώντας ένα μετοχικό σχήμα που φιλοδοξεί να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας, να την αναδιοργανώσει και να αποκομίσει μελλοντικά υπεραξίες.

Η κατ' αρχήν συμφωνία αφορά την ΑΜΚ και θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής κάθε πλευράς, ο τρόπος κάλυψης ενδεχόμενων πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων για την ιδιωτικοποίησή της.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η Ellington μπαίνει στην ΑΜΚ ως πραγματικός μακροπρόθεσμος επενδυτής, ή μόνον ως “δεκανίκι”,  προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα περί ιδιωτικής συμμετοχής και να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του SSM – η οποία τυπικά δεν είναι απαραίτητη, καθώς η Attica Bank ως μη συστημική τράπεζα δεν υπόκειται στην εποπτεία του.

Εισφερόμενο χρήμα και ποσοστά

Μια πρώτη ένδειξη προθέσεων μπορεί να αποτελέσουν το ποσό των κεφαλαίων που θα εισφέρει και το ποσοστό που θα αποκτήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των τελικών διαπραγματεύσεων υπάρχουν δύο σενάρια:

  1. Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington να εισφέρει συνολικά 82 εκατ. ευρώ, ώστε μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ να κατέχει τουλάχιστο το 33,4% της τράπεζας.
  2. Το Ταμείο των μηχανικών να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του από 14,7% σε 17% εισφέροντας περίπου 41 εκατ. ευρώ, ενώ ο ξένος εταίρος του θα εισφέρει 20 με 25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει συμμετοχή της τάξεως του 8-10%

Επισημαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ και της Ellington, τόσο λιγότερα θα χρειαστεί να βάλει το ΤΧΣ.

Μελλοντικές ΑΜΚ

Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 10 Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει η κατανομή αδιάθετων μετοχών, το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι πώς θα καλυφθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, των οποίων το ύψος δεν είναι ακόμη γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες πλευρές συγκλίνουν σε μία συμφωνία μετόχων, που θα ορίζει ότι

  • αν από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού προκύψει ζημία της τάξης των 230 εκατ. ευρώ, θα διενεργηθεί εντός του 2022 νέα ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψει κατά 45% το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington. 
  • Αν η ζημία είναι αρκετά μεγαλύτερη, θα γίνει μεγαλύτερη ΑΜΚ, όπου θα συμμετάσχει και το ΤΧΣ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα