Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πετάνε φαγητό σε απίστευτες ποσότητες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος πολίτης ρίχνει στα σκουπίδια 132 κιλά τρόφιμα κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σε 59,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως στην ΕΕ.
Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 54% του συνόλου, ενώ το 46% προέρχεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κύπρος και η Δανία είναι μακράν οι χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη.
Οι Κύπριοι παράγουν κατά μέσο όρο 294 κιλά απόβλητα τροφίμων ανά άτομο ετησίως, και η Δανία 254. Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 185 κιλά ανά κάτοικο.
Αυτή η μεγάλη σπατάλη έχει πολλές αιτίες. Κρατικοί οργανισμοί και ερευνητική κέντρ που έχουν μελετήσει το θέμα επισημαίνουν παράγοντες όπως οι παρορμητικές αγορές, ο κακός προγραμματισμός, οι κακές δεξιότητες μαγειρέματος και η χαμηλή αντίληψη της αξίας των τροφίμων.
Μία ακόμη σημαντική αιτία είναι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων, όπως το τι σημαίνει το αναγραφόμενο "ανάλωση μέχρι"' - δηλαδή η "ημερομηνία λήξης" - και πότε ένα τρόφιμο γίνεται πραγματικά ακατάλληλο προς βρώση.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ την κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτών έως το 2030.
ΠΗΓΗ: Euronews