Οικονομία

Σε διασταυρούμενα πυρά ακρίβειας τα νοικοκυριά!


Πριν από τις μειώσεις του 5% στα "καρτελάκια" των σούπερ μάρκετ, προηγήθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών

Σε κλοιό διπλών πληθωριστικών πιέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό βρίσκονται τα νοικοκυριά, καθώς συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται παρά το φρένο στις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών διατροφής που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, αύξηση 17% καταγράφουν οι τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκρατήσει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, με τα "καρτελάκια"  μειωμένης τιμής κατά 5% για ένα εξάμηνο, αλλά όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πριν από τις μειώσεις του 5%, προηγήθηκαν σημαντικές αυξήσεις!

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές χονδρικής των εισαγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών για είδη διατροφής μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο 2023.

Ωστόσο οι μειώσεις αυτές, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά αντίθετα καταγράφονται απανωτές αυξήσεις τιμών στην εγχώρια αγορά.

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα τρόφιμα, τον ίδιο μήνα, ανατιμήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια βιομηχανία ειδών διατροφής, αλλά και ο κλάδος της λιανικής και  αγνόησαν τη μείωση των τιμών των εισαγόμενων τροφίμων, που καταγράφηκε τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Αύγουστο.

Φωτιά τα αγροτικά είδη

Συγχρόνως , ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, δηλαδή οι χονδρικές τιμές των αγροτικών αγαθών, του μηνός Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 17,0%.

Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 10,7%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 17,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, οφείλεται:

  • Στην αύξηση κατά 18,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο και φρούτα, και
  • Στην αύξηση κατά 7,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Επίσης, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι αύξησης 23,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2022 με τον Σεπτέμβριο 2021.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 1,5%, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, οφείλεται στην μείωση κατά 2,9% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και στην αύξηση κατά 7,2% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα