Χρηστικά

Φέρνουν controls στα μετρητά!


Σχέδιο καθολικής χρήσης του πλαστικού χρήματος από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

Την εφαρμογή... controls στα μετρητά, με την πλήρη κατάργηση της χρήσης τους στην αγορά προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών με διπλό στόχο. Την μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, αυστηρότερα είναι τα μέτρα που προωθούνται για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης   αναφέρουν ότι το επιτρεπτό όριο των συναλλαγών με μετρητά θα μειωθεί δραστικά, ενώ εξετάζονται προτάσεις ακόμη και για τη μείωση στο επίπεδο των 100 ευρώ, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όλες οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών άνω των 100 ευρώ, θα γίνονται με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή με χρέωση τραπεζικών λογαριασμών).

Αυτό σημαίνει, ότι υποχρεωτικά θα περνάνε όλες οι συναλλαγές, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μέσα από το τραπεζικό σύστημα και άρα οι επιχειρηματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις και να καταγράφουν τις πωλήσεις τους στα φορολογικά βιβλία, αποδίδοντας τους ανάλογους φόρους.

Ωστόσο το μέτρο δεν θα είναι ανώδυνο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, από το ποσό των 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ, που είναι σήμερα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το αφορολόγητο θα μειωθεί στις 6.500 ευρώ, αλλά για να κατοχυρωθεί (το μειωμένο αφορολόγητο) θα πρέπει ο φορολογούμενος να συγκεντρώνει και αποδείξεις, τις ίδιες που υποχρεούται σήμερα, για να κατοχυρώσει το υψηλότερο αφορολόγητο.

Όμως θα προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα των 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ, εφόσον ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο αγρότης συγκεντρώσει πρόσθετο  αριθμό αποδείξεων, από ηλεκτρονικές αγορές.
Δηλαδή θα πιεστούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά με κάρτες και γενικά μέσω πλαστικού χρήματος, για να κατοχυρώσουν οι ίδιοι το χαμηλό ή υψηλό αφορολόγητο και παράλληλα να συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μηδενίζεται στις επιχειρήσεις

Σε ότι αφορά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, δηλαδή στα τιμολόγια προμήθειας αγορών αγαθών ή λήψης υπηρεσιών, σχεδιάζεται όπως το υφιστάμενο όριο των 500 ευρώ, να μηδενιστεί.

Σήμερα οι πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσεων, μέχρι 500 ευρώ, μπορούν να γίνονται  με μετρητά ενώ τα τιμολόγια μεγαλύτερης αξίας, για να αναγνωριστούν ως δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών.

Προκειμένου να περιοριστεί αποφασιστικά η χρήση των μετρητών και η φοροδιαφυγή, εξετάζεται ο μηδενισμός του ορίου πληρωμής με μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το μέτρο θα συνδυαστεί με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων, το οποίο θα τεθεί προσεχώς σε πιλοτική λειτουργία και από το 2020 σε υποχρεωτική, τουλάχιστον για ορισμένους κλάδους, αρχικά.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Για όσους επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά αντί ηλεκτρονικών, υφίστανται ποινές και ίσως η νομοθεσία εμπλουτιστεί και με νέες.
Συγκεκριμένα:

  • Οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν κάρτες για τις αγορές και τις πληρωμές τους, δεν μπορούν να «χτίσουν» το αφορολόγητο με όριο και κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο μέχρι 650 ευρώ  επιπλέον. 
  • Οι επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ, σήμερα έχουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε συναλλαγή. Το ίδιο πρόστιμο θα παραμείνει και μετά τη μείωση του ορίου των πληρωμών με μετρητά.
  • Για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, το όριο για πληρωμές με μετρητά είναι επίσης 500 ευρώ. Όταν πληρωμές μεγαλύτερου ποσού γίνονται με μετρητά, δεν υπάρχει χρηματικό πρόστιμο, αλλά οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα έσοδα της εταιρείας.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα