ΕΥΖην

Φυτική κουζίνα: Οι βάσεις για μία εύκολη και νόστιμη αρχή


Μια αλλαγή που αξίζει, ένα ξεκίνημα πιο απλό απ' ότι ίσως φαντάζει

Η σκέψη να στραφείς σε μια φυτικής βάσης διατροφή – ή έστω να μειώσεις τα ζωικά προϊόντα – μπορεί να φαντάζει σαν βουνό. Πού να αρχίσω; Τι να μαγειρέψω; Τι είναι αυτό το τόφου και γιατί κολλάει στο τηγάνι; Αν όλα αυτά σας τρομάζουν, δεν είστε μόνοι.  

Η μετάβαση σε έναν νέο τρόπο διατροφής – όπως και κάθε αλλαγή – έχει την καμπύλη της. Θέλει χρόνο, πειραματισμό και κυρίως μια γερή δόση περιέργειας και θετικής διάθεσης. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνεις σεφ από τη μία μέρα στην άλλη. Το μαγείρεμα φυτικών γευμάτων μπορεί να γίνει παιχνίδι, αρκεί να το προσεγγίσεις σαν ευκαιρία για ανακάλυψη και όχι σαν υποχρέωση.

Πώς ξεκινάμε λοιπόν; Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Θα υπάρξουν αποτυχημένα γεύματα, περίεργοι συνδυασμοί και ίσως κάποιες καμένες φακές. Και όλα αυτά είναι… απολύτως φυσιολογικά.

Το κλειδί είναι να βγάλεις από το μυαλό σου την τελειότητα και να εστιάσεις στην πρόοδο. Να δοκιμάζεις. Να κάνεις λάθη. Να έχεις τον κάδο κομποστοποίησης πρόχειρο και το μυαλό σου ανοιχτό. Γιατί κάθε γευστικό «ατύχημα» είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βρεις τι πραγματικά σου αρέσει.

Μαγείρεψε αυτά που ήδη αγαπάς, απλώς αλλιώς

Δεν χρειάζεται να ξαναγράψεις το βιβλίο των συνταγών σου. Αν λατρεύεις την ιταλική κουζίνα, ξεκίνα από εκεί: vegan πίτσα, μακαρόνια με φυτική κρέμα, λαχανικά στο φούρνο με φρέσκα μυρωδικά. Αν έχεις αδυναμία στην ασιατική κουζίνα, οι συνταγές με ρύζι, λαχανικά και τόφου είναι ανεξάντλητες.

Έχεις ήδη αγαπημένες συνταγές με κρέας ή γαλακτοκομικά; Ψάξε για φυτικές παραλλαγές τους. Υπάρχουν χιλιάδες στο ίντερνετ ή σε εξαιρετικά καλογραμμένα βιβλία μαγειρικής. Δεν χρειάζεται να στερηθείς τα αγαπημένα σου πιάτα· απλώς δες τα αλλιώς.

Το σωστό ντουλάπι είναι το μισό φαγητό

Όσο περισσότερο μαγειρεύεις φυτικά, τόσο περισσότερο θα αλλάζει το περιεχόμενο των ντουλαπιών και του ψυγείου σου. Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί, σάλτσες, καρυκεύματα — είναι τα «πολυεργαλεία» της φυτικής κουζίνας.

Φτιάξε σταδιακά ένα ντουλάπι με βασικά υλικά και προγραμμάτισε μερικά γεύματα για την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να προετοιμάσεις τα πάντα από την Κυριακή, αλλά ένα μίνι πλάνο και μια σωστή λίστα αγορών θα σου γλιτώσουν χρόνο και κόπο μέσα στη βδομάδα.

Οργάνωσε την κουζίνα σου

Η σωστή κουζίνα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη ή ακριβή, αρκεί να είναι λειτουργική. Ένα καλό μαχαίρι, ένα ξύλο κοπής, ένα μπλέντερ και λίγα βασικά σκεύη αρκούν για να ξεκινήσεις.

Οργάνωσε τον χώρο σου με τρόπο που σε εξυπηρετεί: κατσαρόλες κοντά στην εστία, εργαλεία κοπής δίπλα στον πάγκο προετοιμασίας. Δημιούργησε μια μικρή «βάση» που θα σου επιτρέπει να μαγειρεύεις με ευκολία και χωρίς άγχος. Και γιατί όχι, άφησε και ένα βιβλίο φυτικής μαγειρικής στον πάγκο για να παίρνεις ιδέες και έμπνευση όταν τη χρειάζεσαι.

Και ένα τελευταίο tip

Έχε υπομονή με τον εαυτό σου. Κανείς δεν γεννήθηκε ξέροντας πώς να μαγειρέψει τέλεια το τόφου ή να πετύχει ιδανική υφή στο χούμους. Το σημαντικό είναι να αρχίσεις, να το απολαμβάνεις και να μαθαίνεις στην πορεία.

Άλλωστε, η φυτική διατροφή δεν είναι ένας προορισμός. Είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα