Οικονομία

Φρένο από ΕΕ-ΗΠΑ στα deals των Κινέζων


Οι φιλοδοξίες του Πεκίνου για συμφωνίες σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες και οι αντιστάσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών

Για συμφωνίες σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες,  δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι Κινέζοι, όμως οι φιλοδοξίες τους προσκρούουν στα... τείχη που υψώνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, ίσως, είναι το ενδιαφέρον που δείχνει ο κρατικός κολοσσός των ενεργειακών υποδομών, State Grid, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, για την αύξηση της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ, όπου ήδη ελέγχει το 24%.

Η αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της State Grid, Γουέι Κου, που συνάντησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα, δήλωσε την ετοιμότητα της εταιρείας να αγοράσει και νέο πακέτο μετοχών του ΑΔΜΗΕ -πιθανότατα η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει το 25%, ώστε να μη χαθεί ο δημόσιος έλεγχος του ΑΔΜΗΕ.

Όμως, όσο δελεαστική και αν είναιη προσφορά των Κινέζων για μια άμεση συναλλαγή στις μετοχές του ΑΔΜΗΕ, οι Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσει η δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης με απευθείας διαπραγμάτευση με την State Grid. Έτσι, η διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι ανοικτή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερόμενους να κάνουν τις προσφορές τους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και την περίπτωση της εταιρείας Αριάδνη Συμμετοχών, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει αναλάβει το μεγάλο project της ενεργειακής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, που έχει προϋπολογισμό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Οι Κινέζοι της State Grid δήλωσαν στην κυβέρνηση την ετοιμότητα τους να πάρουν συμμετοχή στην Αριάδνη, ενδεχόμενως το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να προσφέρουν απαραίτητα κεφάλαια για το έργο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μια πολύ σημαντική ενεργειακή υποδομή.

Όμως, το καλύτερο που μπορούσε να γίνει και σε αυτή την περίπτωση, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, ήταν να υπογραφεί μια συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταξύ ΑΔΜΗΕ και State Grid, που δεν δίνει ιδιαίτερο προβάδισμα στους Κινέζους, αφού θα γίνει άλλη μια ανοικτή διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, όπου θα μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις προσφορές τους.\

«Στοπ» στην Huawei

Εντονότερο και από τα ενεργειακά θέματα, ίσως, είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και ειδικά της Huawei, τηλεπικοινωνιακής εταιρείας με βασικό μέτοχο το στρατό της Κίνας, για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα.

Παρότι η Huawei δίνει εξοπλισμό για το ένα από τα δύο πειραματικά δίκτυα 5G που έχουν στηθεί στην Ελλάδα, το θέμα αυτό δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, καθώς η Ουάσιγκτον, που έχει ήδη αποκλείσει την Huawei από την ανάπτυξη δικτύων 5G στις ΗΠΑ, προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Huawei δεν έχει αμιγώς εμπορικά κίνητρα για την ανάπτυξη δικτύων 5G, αλλά επιδιώκει να τα αξιοποιήσει για κατασκοπικές δραστηριότητες υπέρ της Κίνας. Αυτό ακριβώς ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας στην ομιλία του, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι «μπορεί να εμφανίζεται μια χώρα με ένα εμπορικό προϊόν, εκ πρώτης όψεως, ενώ στην πραγματικότητα αυτό το προϊόν προσφέρεται για να προωθηθούν πολιτικά συμφέροντα».

Ειδικά για τα δίκτυα 5G, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι «εμφανίζεται κάποιος για να προσφέρει ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών, επειδή θέλει να είναι σε θέση το κομμουνιστικό κόμμα να κλέβει πληροφορίες που θα διακινούνται μέσα από αυτό το δίκτυ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις