Διεθνή

Η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν


Ασαφής και με πολλούς "αναδόχους" είναι η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών. Ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Κίνα, η οποία μετά την οικονομική διείσδυση και τη συνεργασία με το Πακιστάν, ετοιμάζεται να αναλάβει την κατασκευή των υποδομών στη χώρα.

Δεύτερη που αναζητά ακόμη ρόλο είναι η Γερμανία, η οποία προσπαθεί να σταθεί και διατηρήσει τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας και υποδομών που βρίσκονταν ήδη στο Αφγανιστάν.

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Κατάρ που φέρεται να μεσολαβεί ανάμεσα στη νέα-Ταλιμπάν εποχή και τη Δύση, ενώ το Πακιστάν επιχειρεί να διασφαλίσει σχετική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, διότι γνωρίζει ότι σε μια ευρύτερη αστάθεια θα έχει εμπλοκή και το ίδιο με απρόβλεπτες συνέπειες αν γενικευθεί.

Ρόλο έχουν ή αναζητούν και τα ΗΑΕ, το Ιράν καθώς και η Ρωσία, η οποία επιχειρεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν αλλά επ ουδενί με τα όπλα.

Μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται η Τουρκία επιδιώκει νέο ρόλο στην χώρα και στην περιοχή, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το αεροδόμιο της Καμπούλ μέσω του ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή της θεωρείται σίγουρη, είτε απευθείας, δίνοντας "ανταλλάγματα" στους Ταλιμπάν, είτε έμμεσα μέσω του Κατάρ και του Πακιστάν σε θέσεις που θα χρησιμοποιήσει στο άμεσο μέλλον, όπως στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Tα όπλα που άφησαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ άφησαν όπλα αξίας 85 δις δολαρίων στο Αφγανιστάν που ξεκινούν από τυφέκια, αλλά με σύγχρονες διόπτρες και άλλα συστήματα έως τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Επίσης στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσαν και όσα όπλα είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Έτσι οι Ταλιμπάν έχουν πλέον σύγχρονο οπλοστάσιο στην κατοχή τους σύγχρονα ελικότπερα και αεροσκάφη (όχι μαχητικά) τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν, αλλά εύκολα μπορούν να βρουν μουσουλμάνους μισθοφόρους και εκπαιδευτές.

H επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα έχει για πολλους στη Δύση πολύ "αίμα" είτε εφαρμόζοντας τη Σαρία και μειώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε - όπως αρκετοί υποστηρίζουν - μπαίνοντας σε έναν πόλεμο μεταξύ των φυλών της επικράτειας και ακόμη ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Και εδώ είναι ερωτηματικό η στήριξη που θα παράσχουν χώρες όπως το Ιράν στους σιίτες και η Τουρκία, το Κατάρ και το Πακιστάν στους Σουνίτες.

Επισημαίνεται ότι στο Αφγανιστάν ζουν έξι βασικές φυλές: Αϊμάκ, Βαλούχοι, Μούμο, Παντζάμπις, Παστούν και Τατζίκοι. Άλλες από αυτές αποτελούν Ιρανικά και περσικά φύλα, τουρκομογγολικά και μία γηγενής ενώ υπάρχει πανσπερμία θρησκειών από τους σουνίτες που είναι πλειοψηφία και τους σιίτες έως εβραίους και Σιχ. 

Ερωτηματικό αποτελεί και τι θα κάνει η Κίνα που έχει επενδύσει στο "one belt one road" και συγκρούσεις στην περιοχή θα καθυστερήσουν το project.

Ωστόσο αυτό όλοι θεωρούν σίγουρο είναι μαζική μετανάστευση εκατομμύρων Αφγανών, τους οποίους προσπαθούν να αποφύγουν όλοι, από το Πακιστάν και το Ιράν, τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες έως την Τουρκία και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα