Επιχειρήσεις

Η Intralot του Κόκκαλη έχασε τη μάχη στην Τουρκία


Ένα μεγάλο κομμάτι της τουρκικής αγοράς και μια σημαντική πηγή εσόδων άνει ο όμιλος Intralot-Κόκκαλη, που δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει ανανέωση της άδειας διεξαγωγής-διαχείρισης του αθλητικού στοιχήματος στη γειτονική χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Turkcell, εταίρο της Intralot στην Τουρκία, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε οριστικά στην αντίπαλη κοινοπραξία που είχε καταθέσει προσφορά.

Ετσι τελειώνει άδοξα για τον ελληνικό όμιλο μια πολύμηνη μάχη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας του στην τουρκική αγορά, απ’ όπου προέρχονταν μέχρι τώρα περίπου το 15% των εσόδων του και σημαντικό ποσοστό των  λειτουργικών κερδών του.

Επισημαίνεται ότι  στον διαγωνισμό είχε καταθέσει προσφορά η τουρκική Inteltek, στην οποία συμμετέχει με 45% η Ιntralot ( και  το υπόλοιπο 55% κατέχει η τουρκική Turkcell). 

Βρέθηκε όμως αντιμέτωπημε ένα πανίσχυρο γκρουπ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής ισχύος: Η δεύτερη προσφορά υπεβλήθη από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Demiroren – ανερχόμενη επιχειρηματική δύναμη στην Τουρκία, με στενούς δεσμούς με το καθεστώς Ερντογάν – και η αμερικανική Scientific Games.

Στην κοινοπραξία αυτή δόθηκε τελικά η άδεια για τη διοργάνωση-διαχείριση-εκμετάλλευση του online αθλητικού στοιχήματος.

Πάντως, παρά την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού, ο όμιλος Κόκκαλη δεν θα βρεθεί εκτός τουρκικής αγοράς. Θα χάσει μεν πάνω από το μισό τζίρο, αλλά:

  • Η Inteltek θα διαχειρίζεται το online στοίχημα μέχρι και τον Αύγουστο που λήγει η σύμβαση της.
  •  Παράλληλα η Intralot θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της στο διαδικτυακό στοίχημα μέσω της θυγατρικής εταιρείας Bilyoner, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία μετοχών (50,01%).

Επισημαίνεται ότι η Bilyoner έχει μερίδιο περίπου 40% στην τουρκική αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού. Πέρυσι κάλυψε το 55% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησε ο όμιλος Intralot  στην Τουρκία, εισφέροντας το 42% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα