Ένα νέο συνολικό πακέτο θετικών οικονομικών και κοινωνικών μέτρων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις αμέσως προσεχείς μέρες, ενδεχομένως κατά τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κλπ), παροχές σε οικονομικά ασθενέστερους και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η προαναγγελία έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην έναρξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του νέου πακέτου, τονίζοντας ότι δεν συνηθίζει να προτρέχει των εξελίξεων.
Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι θα περιλαμβάνει μέτρα που θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση της αγοράς και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε έκκληση στη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής αύριο και να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων και για τις παροχές, ούτως ώστε εν συνεχεία να γίνει μία αντιπαράθεση επί της ουσίας των μέτρων, που αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είπε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να καθυστερήσει η συζήτηση στη Βουλή λόγω της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.
Πολιτική με προγραμματισμό και επιχειρήματα
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με το ν/σ για τις 120 δόσεις αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, ανέφερε ότι την άνοιξη του 2017 η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ήταν από τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε, «ήταν η εποχή που κάναμε έναν ακόμη συμβιβασμό με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει αλλαγή του κλίματος. Ηρθε ως αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και συγκεκριμένου προγραμματισμού με επιχειρήματα».
«Είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν αναγκαστηκε να ψηφίσει για μείωση συντάξεων», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Όμως καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια να μην μειωθούν οι συντάξεις. Καταφέραμε επίσης το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από τα μνημόνια και να βγούμε στις αγορές. Καταφέραμε, επίσης, στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019 να έχουμε την πρώτη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων 10 ετών. Αυτό το κάναμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του ελληνικού λαού. Τώρα βλέπουμε τους καρπούς συγκεκριμένης προσέγγισης και στρατηγικής».
Ελάφρυνση χρέους
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μας δίνει "ανάσα" για 10- 15 χρόνια, που θα έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτά τα 10-15 χρόνια να μην πάνε χαμένα και να μην συνεχίσει αντιπαραθέσεις που δεν είναι πάνω στα προστάγματα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στην ψεύτικη ανάπτυξη πριν το 2009 και στις συνθήκες κρίσης».
Κατέληξε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».