Τράπεζες

Απεργία στην Πειραιώς: Μεγάλη συμμετοχή – μαζική συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας


Με υψηλό ποσοστό συμμετοχής πραγματοποιήθηκε σήμερα (5/12) η 24ωρη πανελλαδική απεργία του προσωπικού της τράπεζας Πειραιώς, την οποία κήρυξε η ΟΤΟΕ, για τις απολύσεις 24 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU, τις πρώτες από την περίοδο της χούντας.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους 6 κτίρια διαφόρων  υπηρεσιών της τράπεζας παρέμειναν κλειστά, ενώ στα καταστήματα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 60%.

Το μεσημέρι εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν (αρχική φωτο) έξω από το Υπουργείο Εργασίας, την ώρα πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης (τράπεζα, ΟΤΟΕ, υπουργείο) για τις 24 απολύσεις.  

peiraios apergia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΤΟΕ: Να τιμήσει η τράπεζα την υπογραφή της

Η ΟΤΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα (5/12), απαντώντας στους ισχυρισμούς της τράπεζας Πειραιώς για τις απολύσεις.

Η ΟΤΟΕ καλεί την Πειραιώς να τιμήσει την υπογραφή της, στη συμφωνία που έχουν συνυπογράψει και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο σύνολο του κλάδου.

Η πλήρης απάντηση της ΟΤΟΕ είναι η εξής:

«Με τη Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς – ΟΤΟΕ – Αντιπροσωπευτικού Συλλόγου τρ. Πειραιώς (ΣΕΤΠ), της 25-7-2019, μετά την απόφαση της Τράπεζας να μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Intrum Ηellas, αποτυπώθηκε γραπτά η ήδη διακηρυγμένη πρόθεση της Τράπεζας, ότι:

  • Θα προστατευτεί πλήρως η απασχόληση.
  • Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum Ηellas θα είναι σε εθελοντική βάση.
  • Θα διασφαλιστούν πλήρως οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα.

Παράλληλα, η Συμφωνία σαφώς προέβλεπε, ότι «Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

Από τον Οκτώβριο του 2019 (και όχι επί εξάμηνο, όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα, αφού μέχρι τότε δεν είχε συσταθεί το νέο επιχειρηματικό σχήμα, ούτε είχε οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum Ηellas), φάνηκε ότι η Τράπεζα δεν διέθετε ένα σχέδιο συντεταγμένης αξιοποίησης όσων εργαζόμενων από το πρώην RBU θα επέλεγαν να παραμείνουν στην Τράπεζα.

Ήταν ωστόσο αναμενόμενο, ότι ένα μέρος των εργαζομένων στο πρώην RBU δεν θα επέλεγε να αποχωρήσει, εφόσον, όπως εξαρχής συμφωνήθηκε, η επιλογή ήταν ελεύθερη και η μετάβαση στο νέο σχήμα εθελοντική. Αντί να ακολουθήσει ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες πρόσκλησης, διαβούλευσης και τοποθέτησης για την αξιοποίηση των εργαζομένων που παρέμειναν, η Διοίκηση επέλεξε την αποστολή «ατομικών προσκλήσεων». Με αυτές ζητούσε από τους εναπομείναντες εργαζόμενους να απαντήσουν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες 2-3 ημερών σε εξατομικευμένα «ερωτήματα εναλλακτικής απασχόλησης»,

  • είτε για (ενδεχόμενη) τοποθέτηση στην άλλη άκρη της χώρας - και μάλιστα ανεξαρτήτως οικογενειακών βαρών, ζητώντας λ.χ. από εργαζόμενους να μεταβούν από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά, από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Δυτ. Μακεδονία και από την Αθήνα στην Αμοργό κλπ ,
  • είτε για... απόλυση από την Τράπεζα και απασχόληση εκτός κλάδου σε θυγατρική εταιρία/call center, με πλήρη απώλεια των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
  • είτε για εθελούσια αποχώρηση.

Με τις προσχηματικές «προτάσεις» της η Διοίκηση συνειδητά έχτιζε τον ισχυρισμό της ότι δήθεν «εξάντλησε κάθε μέσο εναλλακτικής αξιοποίησης», έτσι ώστε να παρακάμψει τις δεσμεύσεις της για προστασία της απασχόλησης, δεσμεύσεις που απορρέουν από την κλαδική ΣΣΕ και τη συλλογική συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και τον ΣΕΤΠ και να προχωρήσει σε απολύσεις.

Σε μια συγκυρία ανάπτυξης ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητας της και επιστροφή στην κερδοφορία, όπως η ίδια παραδέχεται και δηλώνει, είναι τουλάχιστον λυπηρό η μεγαλύτερη Τράπεζα της χώρας :

  • Να αρνείται να εφαρμόσει στο σύνολό της μια συμφωνία υπόδειγμα – σταθμό για ολόκληρο τον κλάδο, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και καίριες επιχειρηματικές ανάγκες της ίδιας της Τράπεζας.
  • Να δημιουργεί τετελεσμένα, τορπιλίζοντας την ομαλότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με μεθοδευμένες απολύσεις.
  • Να καταφεύγει (όπως το έπραξε στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου) σε μεθόδους παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για τις πραγματικές μέχρι σήμερα προθέσεις και πρακτικές της απέναντι στους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Οι εργαζόμενοι του πρώην RBU και ολόκληρης της Τράπεζας απέδειξαν, ότι στηρίζουν την Τράπεζα ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές και επιλογές της. Δεν τους αξίζει τέτοια αντιμετώπιση!!

Καλούμε την Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και για αυτούς τους εργαζόμενους.

Να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, με στόχο να εξευρεθούν πραγματικές και βιώσιμες λύσεις με βάση το γράμμα και το πνεύμα της μεταξύ μας συμφωνίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις στην Τράπεζα και στο σύνολο του κλάδου.
Η ανάκληση των απολύσεων είναι υπόθεση ολόκληρου του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας, που επανειλημμένα ανέλαβε τα βάρη της στήριξής του».

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα