Σε θέση αναμονής βρίσκονται οι αγορές, μετά τις έντονες αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, που επέτειναν την αβεβαιότητα, αυξάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων τοποθετήσεων. Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, αμετάβλητη η τιμή του φυσικού αερίου, που αποτελεί πηγή ανησυχιών για κυβερνήσεις και επενδυτές. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ανακόπτεται η αργή ανοδική πορεία και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο με μικρές απώλειες.
Με συνολικό τζίρο μόλις 11,5 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συνεδρίασης στο ΧΑ, δεν μπορεί βέβαια να γίνει λόγος για τάση και κατεύθυνση της αγοράς, ούτε υπάρχουν προϋποθέσεις για διατύπωση αξιόπιστων προβλέψεων για το τι μέλλει γενέσθαι σε ορίζοντα εβδομάδας, μέχρι το κλείσιμο του έτους.
Μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση, με εξαιρετικά υποτονική συναλλακτική κίνηση και αρνητικές πρωταγωνίστριες τις μετοχές της Attica Bank και του Κέκροπα, που κατέγραψαν νέα αρνητικά χαμηλά 52 εβδομάδων, υποχωρώντας έως και 13% και 30% αντίστοιχα, με μεγάλους όγκους συναλλαγών.
Το "στοίχημα" των επόμενων ημερών για το ΧΑ είναι αν ο ΓΔ θα προσεγγίσει το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, δίνοντας ελπίδες για ταχεία υπέρβαση του, η άν θα επιστρέψει στη ζώνη στήριξης, τερματίζοντας τη χρονιά με μονοψήφια ετήσια απόδοση.
Μετοχές και δείκτες
Εχοντας κινηθεί από την αρχή της συνεδρίασης στο κόκκινο και σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης (από -0,13% μέχρι -0,41%) ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στις 887,8 μονάδες με απώλειες περίπου 0,30%.
Κάτι λιγότερο από 0,40% χάνει ο FTASE25 των blue chips στις 2.133,6 μονάδες. Κατά1,25% % υποχωρεί ο FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank..
Ο τραπεζικός σημείωσε χαμηλό -0,82% και τώρα υποχωρεί κατά 0,73%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,9%) και οριακά η Πειραιώς (+0,2%). Στον αντίποδα Attica Bank -11%, Alpha και Eurobank -1%, Εθνική -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,2%, ΟΤΕ +1%, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -2,2%, Βιοχάλκο -1,5%, Coca-Cola, Lamda και ΟΛΠ -1,2%.