Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταφέρεται η τουρκική προκλητικότητα και οι ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ καθώς με κοινή απόφαση Ελλάδας και Κύπρου ζητείται η επιβολή κυρώσεων.
Η Ε.Ε. εξ ορισμού είναι δυσκίνητη σε θέματα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των χωρών μελών, καθώς πολλές οικονομίες (γερμανική, ολλανδική, κλπ) είναι συνδεδεμένες με την τουρκική και δύσκολα θα "πυροβολήσουν τα πόδια τους". Παράλληλα οι τουρκικές κοινότητες είναι σημαντικές στις χώρες αυτές και σε άλλες όπως το Βέλγιο και είναι μία ακόμη παράμετρος που θα εξετάσουν στην Ε.Ε.
Πάντως και η Τουρκία από την πλευρά της έχει όπλα στη "φαρέτρα της" με πιο δυνατό το μεταναστευτικό, αλλά εκείνο που την απασχολεί άμεσα είναι η συμμετοχή της στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Σε επίπεδο δηλώσεων η Άγκυρα έχει πει πολλά με πιο ακραίο ότι η Ελλάδα έχει πάρει την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης και δοκιμάζει να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει.
Η ΕΕ μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα όμως η ενασχόληση της με το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ, την ενοχλεί, όπως φάνηκε από το σχολιασμό των τουρκικών ΜΜΕ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά το ΚΥΣΕΑ