Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Πειραιώς, για την ανάκληση των 24 απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU.
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στην χθεσινή (16/12) συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην τράπεζα Πειραιώς, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της νέας τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας.
Αναλυτικά, η απόφαση της ΟΤΟΕ προβλέπει
- Προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 19/12/2019.
- Προκήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας στον κλάδο την ίδια ημέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:15.
- Συγκέντρωση των απεργών από το πρωϊ στο κτήριο της Διοίκησης στην οδό Αμερικής και το μεσημέρι στη 13:30 μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας, όπου θα γίνει η 3η Τριμερής συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τράπεζας.
- Διάβημα της ΟΤΟΕ στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.
Στη σχετική ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Διοίκηση της Τράπεζας επιμένει να θεωρεί «τετελεσμένες» τις απαράδεκτες απολύσεις των 24 συναδέλφων του πρώην RBU.
Συνεχίζει να κωφεύει στις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας στις δυο, μέχρι σήμερα, Τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις. Προτάσεις που αναζητούν λύσεις για το σύνολο των 145 συναδέλφων μας, συμπεριλαμβάνοντας και τους απολυμένους.
Προφανώς η Διοίκηση πιστεύει ότι εμμένοντας σε μια σκληρή και αδιάλλακτη στάση, κωφεύοντας στις φωνές της λογικής και απολύοντας εργαζόμενους λίγο πριν τις Γιορτές, επιδεικνύει «αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», άξια να εισπράξει εύσημα από τους επενδυτές και τους μετόχους της Τράπεζας.
Τίποτα πιο απατηλό από αυτό!!!
Σήμερα ο κλάδος εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση επίλυσης του ζωτικού για αυτόν προβλήματος των κόκκινων δανείων, με την αξιοποίηση, ανάμεσα στα άλλα, του σχεδίου «Ηρακλής», για τιτλοποιήσεις δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σήμερα, έχοντας ήδη αποκαταστήσει την κερδοφορία του μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, ο κλάδος περνά σε φάση ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να ανακτήσει τον κομβικό του ρόλο στην οικονομία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.
Σήμερα ο κλάδος έχει ακόμα μπροστά του την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή Τραπεζική. Με αξιοποίηση και όχι αχρήστευση της ανθρώπινης εμπειρίας, επικοινωνίας και επαφής, των γνώσεων και των δεξιοτήτων και με συνεχή επένδυση στον εργαζόμενο, όχι θεωρώντας τον ευτελές αναλώσιμο και πειθήνιο εξάρτημα της τεχνολογίας.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ομαλό κλίμα στον κλάδο, με:
- Συνεννόηση και εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
- Συμφωνίες που, όταν συνάπτονται, οφείλουν και να τηρούνται στο σύνολό τους.
- Κοινωνική υπευθυνότητα, θεμέλιο και προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη της πελατείας, πάνω στην οποία στηρίζεται ο κλάδος.
- Κατά συνέπεια, ουδείς συνετός τραπεζίτης ή Διοίκηση με στοιχειωδώς μακρόπνοη επιχειρηματική προοπτική διανοείται:
- Να δημιουργεί «τετελεσμένα» και μάλιστα με απολύσεις, οι οποίες ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου στους εργαζόμενους, στον κλάδο και σε ολόκληρη την κοινωνία, που ωστόσο στήριξαν τις Τράπεζες ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους.
- Να «κλείνει το μάτι» σε κοντόφθαλμες ή και ακραίες ορέξεις μεμονωμένων επενδυτών, που ενδιαφέρονται μόνο για άμεσα κέρδη, αδιαφορώντας για τη συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, της οικονομίας και μιας κοινωνίας, που ήδη έδωσε υψηλό «φόρο αίματος» κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα και αξίωση σε μια δίκαιη ανάπτυξη.
- «Να θέσει σε κίνδυνο αφενός το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρξει στον τραπεζικό κλάδο ως πυλώνα της εθνικής οικονομίας και αφετέρου το σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος από τον «κόκκινο» δανεισμό, που αποτελεί το μέσο δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας με αναπτυξιακό πρόσημο» – αυτό το τελευταίο το επισημαίνει η ίδια η Κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή».