Απουσία ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα και να αναζωογονήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, το χρηματιστήριο κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, συνεχίζοντας την πορεία αργής ανάκαμψης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, μετά από 4 εβδομάδες απωλειών. Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση και ο τζίρος ήταν μόλις 28,8 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους της φετινής χρονιάς.
Εμφανής η απουσία των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που κατά κανόνα δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά. Οι διαχειριστές προτιμούν προφανώς να μη χαλάσουν την ηρεμία των διακοπών τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων στο ΧΑ.
Επιφυλακτικοί και οι παραμένοντες ενεργοί παίκτες, βλέποντας την αγορά να ανακάμπτει χωρίς τζίρο-γεγονός που δεν συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια.
Τεχνική αντίδραση
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση τεχνικής αντίδρασης μετά τη "βουτιά" του ΓΔ κάτω από τις 840 μονάδες. Ερωτηματικά αποτελούν το εύρος και η χρονική διάρκεια αυτής της ανάκαμψης.
Καθοριστική παράμετρος για την πορεία της ελληνικής και των διεθνών αγορών παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αντικείμενο προβληματισμού για το ΧΑ οι επιδόσεις της χώρας μας στον τουρισμό, που θα επηρεάσουν τη συνολική πορεία της οικονομίας, με προφανείς επιπτώσεις στις τράπεζες, σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στα δημοσιονομικά.
Ανάλογα κλίμα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχεί ο προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στα μέτωπα της ρευστότητας και των επιτοκίων.
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και οι μετοχές τους αποτελούν "βαρόμετρο" για το ΧΑ. Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δημοσιεύουν ευνοϊκές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η επίδραση τους στο ΧΑ είναι περιορισμένη.
Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνει σε ανάλυση της η Standard & Poor's, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κόκκινα δάνεια. Επισημαίνει όμως ότι τα κέρδη τους θα είναι εξαιρετικά "ισχνά" φέτος και στην επόμενη χρήση (2022), παρά τη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων τους και τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.
Μετοχές και δείκτες
Παραμένοντας για 4η κατά σειρά συνεδρίαση σε ανοδική τροχιά, ο Γενικός Δείκτης εδραιώθηκε σήμερα πάνω από τις 860 μονάδες. Ακυρώνεται λοιπόν η καθοδική διάσπαση της κρίσιμης στήριξης στην περιοχή των 850-845 μονάδων, που παραμένει σε ισχύ και μπορεί να αποτελέσει στήριγμα σε επόμενη διορθωτική κίνηση.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 864,44 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,74%. Ενδοσυνεδριακά πήγε από τις 859,59 μονάδες (+0,17%) μέχρι τις 864,82 (+0,78%).
Κατά 0,75% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.069,09 μονάδες. Ανοδο 0,49% κατέγραψε ο FT40M των mid caps.
Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, που βρέθηκε ενδοσυνεδιακά στο κόκκινο (-0,18%) και έκλεισε με +1,73%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +2,8%, Πειραιώς +1,8%, Εθνική +1,2%, Alpha +1,1%, Ελλάδος +0,3%, αμετάβλητη η Attica Bank.
Με θετικό πρόσημο 16από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στις πρώτες θέσεις ΕΥΔΑΠ +2,5%, ΔΕΗ +2,1%, Σαράντης +2%, Jumbo +1,6%, ΕλβάλΧαλκόρ και Motor Oil +1,3%, ΕΛΠΕ, Coca-Cola, Βιοχάλκο και ΟΛΠ. Στο κόκκινο Lamda και ΟΠΑΠ -1%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος -0,5%.
Στα mid caps Ικτίνος +3,2%, Αβαξ +2,5%, ΕΥΑΘ +1,5%, Κρι-Κρι +1,4%, Πλαστικά Θράκης +1,3%. Στο κόκκινο BriQ -1,5%, Φουρλής -1%, Ευρ. Πίστη -0,8%.