Τράπεζες

Ψηλά ο πήχης των stress tests, θα τον περάσουν οι ελληνικές τράπεζες


Στις 28 Ιουλίου τα αποτελέσματα των ελέγχων, ξεκινούν από καλή θέση επάρκειας κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες

Αισιοδοξία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενόψει των ανακοινώσεων για τα stress test που θα γίνουν την Παρασκευή από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Αν και τα κριτήρια που τίθενται είναι τα αυστηρότερα στην ιστορία, όπως επισημαίνει σε ανάλυση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τον πήχυ - και μάλιστα "χωρίς δυσκολία", όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη τους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν εποπτικά εμπόδια στον σχεδιασμό για διανομή μερισμάτων από το 2024 - 2025 (πρώτα από την Eurobank και την Εθνική, ακολούθως από Πειραιώς και Alpha).

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το δυσμενές σενάριο των ελέγχων είναι πολύ αυστηρό. Ομως οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν από πολύ καλή βάση, με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, την καλύτερη από τότε που καθιερώθηκαν οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Έτσι, ακόμη και στις χειρότερες παραδοχές, καταφέρνουν να εμφανίζουν κεφαλαιακούς δείκτες που υπερβαίνουν τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον κεφαλαιακούς δείκτες αρκετά κοντά στον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Εχουν πάψει να αποτελούν τα «μαύρα πρόβατα», έχοντας ξεφύγει από την τελευταία θέση, όπου κατατάσσονται τώρα οι ισπανικές τράπεζες.

Στον δείκτη CET1, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ποσοστό 13,77%, έναντι μέσου όρου 15,53%. Οι ισπανικές τράπεζες βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα, με ποσοστό 12,71%.

capitalSSM

 

Συνολικότερα, οι τράπεζες της ευρωζώνης, που εποπτεύονται από τον SSM, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να περάσουν με επιτυχία τους ελέγχους, καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι πολύ υψηλή. Μιλώντας στην ιταλική οικονομική εφημερίδα, Milano Finanza, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία τόνισε:

  • «τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε λίγες ημέρες. Τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν το καλύτερο σημείο εκκίνησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και πολύ ισχυρότερη και αξιόπιστη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Αυτό θέτει τις τράπεζες σε ισχυρότερη θέση».

Στην παρατήρηση ότι τα δυσμενή σενάρια ήταν πιο αυστηρά από ποτέ, ο Ενρία σημειώνει: «Επινοήσαμε ένα σενάριο που παραμένει πολύ επίκαιρο ακόμη και τώρα, με επίμονο πληθωρισμό και χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού που θα ήταν πολύ δύσκολη για τις τράπεζες».

Ο οίκος DBRS τονίζει σε ανάλυση ότι «παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το σημείο εκκίνησης των τραπεζών είναι το ισχυρότερο από όλες τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, υποστηριζόμενο από μια ισχυρή κεφαλαιακή θέση».

Σύμφωνα με τον οίκο, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις. Όπως σημειώνει, «οι υποθέσεις της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνουν απότομη μείωση του ΑΕΠ ανά χώρα σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Αυτό είναι κάτι νέο σε σύγκριση με τα προηγούμενα σενάρια της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της EBA. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια απροσδόκητα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις επιδόσεις των τραπεζών σε προηγούμενες ασκήσεις. Για τον λόγο αυτό, η DBRS Morningstar θα παρακολουθεί και θα αναλύει στενά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Πάντως, σημειώνουμε ότι τα πραγματικά στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι οι παραδοχές που περιλαμβάνονται στα δυσμενή σενάρια απέχουν πολύ από την υλοποίησή τους».

Σχετικά με το δυσμενές σενάριο των φετινών ελέγχων, ο οίκος τονίζει ότι «οι παραδοχές στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που περιγράφονται στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της EBA του 2023 είναι οι δυσμενέστερες που έχουμε παρατηρήσει διαχρονικά σε αυτές τις ασκήσεις. Από τις πέντε συγκρίσιμες ασκήσεις που διενήργησε η ΕΒΑ από το 2014, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 ενσωματώνει τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ στον ορίζοντα των 3 ετών της άσκησης. Ο οικονομικός κλυδωνισμός στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 6,0% σε σύγκριση με μέση μείωση κατά 2,6% στις προηγούμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων».

Εξίσου δυσμενείς είναι οι παραδοχές και για τα άλλα μακροοικονομικά δεδομένα του σεναρίου. Οσον αφορά τα επιτόκια, η DBRS σημειώνει ότι η EBA προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων swap 12 μηνών του ευρώ κατά 216 μονάδες βάσης κατά το πρώτο έτος της άσκησης, η οποία συγκρίνεται με μέση αύξηση των προηγούμενων σεναρίων κατά περίπου 48 μ.β. το πρώτο έτος του χρονικού ορίζοντα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα